Murmansk – seikkailijan tukikohta Kuolan niemimaalla

Murmansk on Venäjän pohjoisin kaupunki – ja 300 000 asukkaansa ansiosta maailman suurin napapiirin pohjoispuolinen asutuskeskus. Mutta onko Murmanskista matkakohteeksi?
Murmansk

Murmansk on arktinen suurkaupunki

Kuolan niemimaalla sijaitseva Murmansk on viimeinen keisarikunnan aikana perustettu Venäjän kaupunki. Napapiirin pohjoispuolella, jäätävän arktisessa ilmastossa sijaitseva kaupunki kuitenkin tuhoutui lähes täysin toisen maailmansodan aikana. Sen vuoksi Murmansk edustaa lähes tyylipuhdasta neuvostoarkkitehtuuria.

Hyytävästä ilmastosta huolimatta golf-virta pitää Murmanskin sataman sulana ympäri vuoden, minkä vuoksi Murmansk on Kuolan niemimaan ja Pohjois-Venäjän tärkeä kauppasatama. Merenkulku ja kalastus ovatkin alueella tärkeitä elinkeinoja, jotka tuovat leivän monen asukkaaan pöytään.

Neuvostoliiton kaatumisen jälkeen Murmanskin väkiluku on laskenut tasaisesti. Parissa vuosikymmenessä puolen miljoonan asukkaan kaupunki on kutistunut vain 300 000 asukkaan kaupungiksi. Silti kyse on pohjoisen mittapuun mukaan suurkaupungista.
Murmansk

Seikkailijan ja luontomatkailijan tukikohta

Harva varmasti tulee Murmanskiin shoppailemaan. Sen sijaan kaupunki sopii patikoitsijoille, melojille, kalastajille ja hiihdon ystäville oivalliseksi Pohjois-Venäjän tukikohdaksi. Matkailu nostaakin alueella päätään, vaikka Murmanskista tuskin koskaan tulee suurten massojen kaupunkilomakohdetta.

Esimerkiksi Kola Travel järjestää monenlaisia luontomatkoja alueella. Kun Suomen Lappi ei enää tarjoa mitään uutta, löytyy Kuolan niemimaalta vielä koskemattomia maastoja koluttavaksi. Kola Travelin verkkosivuilta löydät lisätietoja luontoretkistä. Varakkaille hurjapäille järjestetään myös kahden viikon mittaisia matkoja Pohjoisnavalle – noin 25 000 euron hintalappu tosin tekee matkasta useimmille meistä pelkän haaveen.

Murmansk

Murmanskin harvat nähtävyydet

Murmansk tarjoaa matkailijalle vain harvoja kiinnostavia nähtävyyksiä. Neuvostoajan historiasta kiinnostuneiden kannattaa kuitenkin tutustua matkallaan johonkin seuraavista nähtävyyksistä:

  • Ydinjäämurtaja Lenin. Lenin on maailman ensimmäinen ydinvoimalla kulkenut jäänmurtaja. Nykyään jäänmurtaja toimii museolaivana.
  • Laivaston museo. Laivaston museossa voit tutustua alueen laivastohistoriaan ensimmäisen maailmansodan ajoilta aina Kurskin onnettomuuteen saakka.
  • Historiallinen museo. Historiallisessa museossa voit tutustua alueen kansatieteeseen ja historiaan — ainakin jos osaat lukea museon venäjänkielisiä tekstejä.

Matka sujuu lentäen, junalla tai bussilla

Murmanskiin ei ole Suomesta säännöllisiä suoria lentoyhteyksiä. Sen sijaan Pietarin ja Moskovan kautta Murmanskiin on useita päivittäisiä lentoja. Norjan Tromssasta ja Kirkkoniemeltä lennetään Murmanskiin muutamia kertoja viikossa.

Lisäksi Ivalosta ja Rovaniemeltä kulkee bussi Murmanskiin maanantaisin, keskiviikkona ja perjantaisin. Rovaniemeltä bussi lähtee 08.00, Sodankylästä 10.20 ja Ivalosta 16.00. Perille Murmanskiin saavutaan 22.50. Lisätietoja aikatauluista ja lippujen hinnoista löydät Gold Linen verkkosivuilta.

Kesäkaudella matkaa Murmanskista voi tiettävästi jatkaa myös laivalla kohti Huippuvuorten Barentsburgia MSCO:n laivoilla. Tällä hetkellä kesäaikataulua ei ole saatavilla. Seuraa siis Murmansk Shipping Companyn verkkosivuja löytääksesi ajan tasalla olevaa tietoa kesän 2014 mahdollisesta liikennöinnistä reitillä.

Lisätietoa:

Kuvat: Scott1723 (Flickr.com).

Vastaa

Onko sinulla aiheeseen liittyviä omia kokemuksia? Jaa kokemuksesi ja omat matkavinkkisi muiden iloksi!