Montenegron rannat ja vuoret kutsuvat vieraita

montenegro-pr1me

Länsimainen turismi on löytänyt Montenegron vasta äskettäin. Vuosien ajan Montenegro oli lähinnä itä- ja kaakkoiseurooppalaisten lomailijoiden suosiossa.

Nykyään Montenegro kuuluu myös suomalaisten matkanjärjestäjien ohjelmaan — matka Montenegroon järjestyy sen ansiosta helposti.

Montenegrossa palvelukulttuuri on tämän vuosi vielä ohutta. Vähitellen matkailijoiden tarpeisiin on havahduttu, ja paikallisten kielitaitokin alkaa karttua. Montenegrossa saksa on usein englantia enemmän puhuttu vieras kieli.

Budvan Riviera on suosittu kohde

montenegro-dennis-jarvisMontenegron tunnetuimmat lomarannat sijaitsevat Budvan Rivierana tunnetulla alueella, jonne myös suomalaiset matkanjärjestäjät järjestävät valmismatkoja. Budvan alueella on useita hienoja rantakohteita. Niistä suosituimpia ja tunnetuimpia ovat Bečići, Petrovac ja Przno.

Itse Budva on monen mielestä alueen paras matkakohde. Kaupugin alueella sijaitsevat myös Bečićin ja Petrovacin pikkukaupungit. Budvassa on yhteensä noin 30 000 asukasta, joista vajaa puolet on montenegrolaisia ja suunnilleen saman verran serbejä.

Budvan historia on pitkä, sillä alueella oli kaupunkimaista asutusta niin muinaisen Kreikan kuin Roomankin aikana. Uudella ajalla se kuului kolmen vuosisadan ajan Venetsiaan, sen jälkeen aluetta hallitsivat Itävalta, Ranska, Venäjä ja Jugoslavian kuningaskunta.

1900-luvun jälkipuoliskolla Budvasta tuli itäeurooppalaisten turistien keskuudessa suosittu lomakohde. Suomalaiset ja itävaltalaiset matkailijat olivat ensimmäisiä länsimaalaisia, jotka saapuivat viettämään lomaansa Budvassa.

Nykyään Budva tunnetaan erityisesti yli 11 kilometrin mittaisesta hiekkarannasta, vauhdikkaasta yöelämästä ja kansainvälisen välimerellisestä arkkitehtuurista.

Bečići sijaitsee parin tunnin päästä Kroatian Dubrovnikin lentokentältä. Kesäsesongin aikaan lentokenttäkuljetuksiin voi sen vuoksi mennä aikaa runsaasti, varsinkin jos maiden välisellä rajalla on ruuhkaa. Odottaminen kuitenkin kannattaa, sillä perillä sinua odottaa edullinen matkakohde ja hieno pitkä hiekkaranta.

Petrovac on pieni pinjojen ja viinitarhojen reunustama kalastajakylä, jossa on vielä jäljellä vanhan maailman lomakohteen tuntua. Unelias kaupunki muuttuu kesäkuukausina vilkkaaksi matkakohteeksi, jossa voit nauttia paikallisen italialaisvaikutteisen keittiön herkuista.

Herkullinen keittiö yhdistää itää ja länttä

9298685483_1071c47d36_z

Kalan ja lihan ystäviä hemmotellaan Montenegrossa. Paikalliset suosivat liharuokaa, mutta lomamatkalla kannattaa ehdottomasti kokeilla paikallisista kaloista ja merenelävistä valmistettuja herkkuja.

Montenegron keittiössä yhdistyvät läntiset ja itäiset piirteet. Ravintoloissa tarjotaan runsaasti italialaishenkistä pastaa ja risottoa. Paikalliset syövät myös lihalla täytettyjä pitaleipiä ja erilaisia suolaisia piiraita, jotka tuovat mieleen turkkilaisen keittiön herkut.

Aivan kuten Italiassa, täytyy lisukesalaatti tarjota yleensä erikseen. Tilaa siis paikalliseen tapaan kurkkua, tomaattia ja paprikaa oliivien, ilmakuivatun kinkun ja juuston kanssa nautittavaksi!

Euromaa EU:n ulkopuolella

Montenegro on monin tavoin yllätyksien maa.

Jo maan valuutta on tästä hyvä esimerkki: Montenegro ei kuulu Euroopan Unioniin, mutta siitä huolimatta euro on maan virallinen valuutta.

Maan hintataso on tästä huolimatta edullinen — turistialueiden ulkopuolella. Aivan kuten muuallakin Välimeren alueella, rantakohteiden hintataso on omaa luokkaansa. Silti Montenegron lomakohteiden ravintoloissa usean ruokalajin illallinen maksaa vain murto-osan tunnetumpien Välimeren kohteiden ravintolalaskusta.

Montenegron vuorilla patikoit upeissa maisemissa

montenegro-michael-panse

Turistin kannattaa kuitenkin jättää lomarannat ainakin päiväksi tai kahdeksi. Esimerkiksi Montenegron alpit ovat upeita maastoja vuorilla patikoimisesta nauttiville.

Halutessasi löydät Montenegrosta myös vaativia vuoria, joilla tarvitset vuorikiipeilijän varusteita.

Näyttävimmät vuoret löydät sisämaasta, Durmitorin ja Prokletijen alueelta. Kesäaikaan ylängöillä laidunnetaan karjaa, joten saatat törmätä paimenmajoihin parin kilometrin korkeudessakin.

Alueen vaellusreitit on merkitty yleensä erittäin hyvin. Jos olet kiinnostunut patikoinnista alueella, suosittelen sinua ostamaan alueen vaelluskarttojen lisäksi pari aluetta käsittelevää reittiopasta. Niiden avulla patikointi on turvallista ja mukavaa!

Montenegro kuuluu Aurinkomatkojen ja Apollomatkojen matkaohjelmaan kesäkaudella.

Kuvat: Joseph A Ferris III, Dennis Jarva, Pr1me, Andreas Lehner (Flickr.com).

Vastaa

Onko sinulla aiheeseen liittyviä omia kokemuksia? Jaa kokemuksesi ja omat matkavinkkisi muiden iloksi!