Kreeta houkuttelee suomalaisia vuosikymmeneltä toiselle

Kreetan lomarannat nousivat suursuosioon jo vuosikymmeniä sitten, eikä ihme: Kreetan hiekkarannat, rantakohteet, komeat vuoret ja viehättävät pikkukylät saavat turistin palaamaan saarelle yhä uudestaan ja uudestaan.

Välimeren ilmasto sopii matkailijalle

Kreetan ilmasto on välimerellisen lämmin. Huhtikuusta pitkälle syksyyn kestävän matkailusesongin alku ja loppu ovat miellyttäviä myös niille matkailijoille, jotka eivät erityisesti välitä kuumana porottavana auringosta ja tukalasta helteestä.

Keskikesän kuukausina Kreetalle kannattaa tulla erityisesti niiden, jotka haluavat takuuvarmaa aurinkoa ja lämpöä. Kreetahan sijaitsee käytännössä Pohjois-Afrikan korkeudella, joten kesäkuukausina sateen ja viileän sään riski on olematon.

Talvella Kreetalle ei juuri järjestetä valmismatkoja. Talvikuukausina lämpötila on viidentoista asteen tienoilla, ja sadepilvet peittävät usein taivaan.

Historiaa vuosituhansien takaa

Aurinko ja hiekkarannat ovat kuitenkin vain osa Kreetan viehätyksestä. Lukemattomat turistit saapuvat saarelle sen vuosituhantisen historian vuoksi.

Kreetan historia alkaa minolaisesta kulttuurista, joka kukoisti 3000-4000 vuotta sitten. Tältä ajalta ovat peräisin esimerkiksi Knossoksen palatsi freskoineen ja veistoksineen.

Kreeta tunnetaan myös muinaiskreikkalaisesta tarustosta. Knossoksen palatsin arvelleaan nimittäin esittävän tarunomaista Minotauroksen labyrinttia, josta Theseus pakeni Ariadnen antaman lankakerän avulla välttäen näin karun kohtalon Minotauroksen kynsissä.

Rentoudu rantalomalla

Kreetalla voit viettää rantalomaa käytännössä joka puolella saarta. Suosituimpia ja tunnetuimpia lomakohteita ovat esimerkiksi Agios Nikolaos, Rethymnon ja Hania.
Agios Nikolaos, kuva: Martin Sillaots. Flickr.com.

Agios Nikolaos on lomakohteista kreetalaisin, sillä kaupungissa on myös muuta elämää kuin turismia. Kaupunki sopiikin mainiosti omatoimikohteeksi myös varsinaisen turistisesongin ulkopuolella.

Agios Nikolaoksen palvelut ovat monipuolisia. Kaupungissa löydät runsaasti muitakin kuin turistikauppoja, joten täällä voit tehdä onnistuneita tuliaisostoksia. Lisäksi kaupungissa on joukko mainioita ravintoloita.

Rethymnon on sekin vielä säilyttänyt alkuperäisen kreetalaisen luonteensa, asuuhan kaupungissa noin 50 000 asukasta. Kuitenkin kaupungilla on useiden kilometrien mittainen hieno hiekkaranta, joka tekee Rethymnonista suositun rantalomakohteen.

Rantakadun varrelta löydät kaikki turistin tarvitsemat palvelut: ravintolat ja pikkukaupat. Kuitenkin kaupungin läheisyys takaa sen, että Rethymnonissa viihtyvät muutkin kuin auringonpalvojat.

Hania on oikeastaan sadantuhannen asukkaan kaupunki, mutta usein Haniaksi kutsutaan myös lähiseutujen monia lomakyliä. Jos päädyt viettämään lomaasi johonkin näistä käytännössä omavaraisista lomakylistä, tutustu ihmeessä myös varsinaiseen Haniaan.

Hanian keskusta sijaitsee kaupungin vanhan venetsialaisen sataman ympärillä. Satamakortteleissa on lukuisia viehättäviä ravintoloita ja baareja, joissa voit nauttia kreetalaisen keittiön herkuista retsinaa siemaillen.

Tutustu sisämaan kyliin

Useimmat Kreetan rantakohteet on tietysti muokattu vuosikymmenien varrella todellisiksi turistikyliksi, joissa on vaikea havaita juuri mitään aitoa ja alkuperäistä kreetalaista elämänmenoa.

Tuulimyllyjä Lasithin ylängön laidalla. Kuva: Mueritz, Flickr.com.

Sisämaahan voit tutustua helpoimmin järjestetyillä turistiretkillä. Valitettavasti retket kiertävät tavallisesti läpi tietyt vakiokohteet, jotka nekin ovat melkolailla turistien kansoittamia.

Sen vuoksi kannattaa lähteä tutustumaan sisämaahan omin päin. Tämä onnistuu mainiosti vuokra-auton kyydissä, mikäli sinua ei hirvitä ajatus kapeilla vuoristoteillä ajamisesta.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että julkinen liikenne toimii Kreetalla mainiosti. Paikallisbussit ovat edullisia, ja niiden kyydissä pääset mainiosti pieniinkin kyliin. Tämä vaatii tietysti hiukan etukäteissuunnittelua, jotta pääset illaksi takaisin hotelliin.

Vaella vuorilla ja vuoriston laaksoissa

Useimmat turistit unohtavat, että Kreetalla on rantojen lisäksi vaikuttavia vuoristoja. Yli kaksikilometriset huiput tarjoavat juuri sopivasti haastetta hyväkuntoiselle patikoinnin ystäville — ainakin kevään ja syksyn miellyttävinä kuukausina.

Ida-vuori on Kreetan korkein vuori, jolla on useita yli kaksikilometrisia huippuja. Vuoren kautta kulkeekin myös useita hyviä vaellusreittejä, joista tärkein on eurooppalainen E4-vaellusreitti. Nousuun ja laskeutumiseen on syytä varata kunnosta riippuen 5-10 tuntia aikaa.

Idan ylärinteet ovat niin korkealla, että vielä touko-kesäkuussa joudut ylittämään lumen peittämiä alueita. Kannattaa siis ottaa mukaan lämpimästi vaatetta.
Samarian rotko, Kreeta. Kuva Shepard4711, Flickr.com.

Mikäli vuorivaellukset tuntuvat liian raskailta, on 18 kilometrin mittainen Samaria-rotko helpompi vaihtoehto. Tällekään retkelle ei tietysti kannata lähteä, ellei ole jo aikaisemmin harrastanut pitkiä kävelylenkkejä.

Vaikka Samarian vaellusreitti on selvästi merkitty ja hyväkuntoinen, kannattaa retkelle varustautua kunnollisilla vaelluskengillä.

Herkuttele terveellisellä Kreetan ruokavaliolla

Itse haluan lomillani nauttia myös hyvästä paikallisesta ruuasta. Se onnistuu Kreetalla mainiosti!

Kreetan ruokavalio on tullut vuosikymmenien varrella maailmankuuluksi. Se sisältää vähän lihaa ja eläinrasvoja, mutta runsaasti kalaa ja kasviksia. Tämä on erinomaisen terveellinen yhdistelmä, jonka ansiosta kreetalaiset ovat tervettä kansaa.

Katso myös

Vastaa

Onko sinulla aiheeseen liittyviä omia kokemuksia? Jaa kokemuksesi ja omat matkavinkkisi muiden iloksi!