Uzbekistan ja Silkkitien keidaskaupungit: Samarkand, Buhara ja Taškent

Vielä pari-, kolmekymmentä vuotta sitten Suomesta järjestettiin seuramatkoja Uzbekistaniin. Uzbekistanin keidaskaupungit Samarkand, Buhara ja Taškent ovat nykyään aivan yhtä kiehtovia kohteita — matka vain vaatii hiukan enemmmän omatoimisuutta.

Silkkitie yhdisti Kiinan ja Rooman valtakunnat

Vanha mies, Uzbekistan

Muinainen kauppareitti Keskustan valtakunnasta (Kiinasta) Roomaan tunnetaan nykyään Silkkitienä. Sitä pitkin ihmiset, kauppatavarat, kielet ja kulttuurit kulkivat vuosisatojen ajan idästä länteen ja lännestä itään.

Silkkitien varrella sijaitsee monia kiehtovan eksoottisia matkakohteita, jotka ovat vaipuneet lähes täysin unohduksiin Neuvostoliiton romahdusta seuranneiden kahden vuosikymmenen aikana.

Vielä 1980-luvulla nimittäin Silkkitien keidaskaupunkeihin järjestettiin valmismatkoja – nyt matkailu vaatii ainakin jonkin verran omatoimisuutta.

Omatoiminen matkailija palkitaankin ruhtinaasti näissä Keski-Aasian eksoottisissa kaupungeissa. Esimerkiksi Samarkand, Buhara ja Taškent sopivat mainiosti maailmanympärimatkan etapiksi tai pienen Keski-Aasian kierroksen kohteiksi. Yhtä lailla ne riittävät vaikka yksinään syyksi lentää kaukaiseen Uzbekistaniin.

Taškent on Uzbekistanin pääkaupunki

Tashkentin basaari

Runsaan kahden miljoonan asukkaan Taškent on Uzbekistanin pääkaupunki. Se sijaitsee maan itäosassa, lähellä Kazakstanin rajaa. Pääkaupunkina se on merkittävä liikenteen keskus, ja todennäköisesti sinäkin saavut maahan juuri Taškentin kautta

Todennäköisesti kaupunki perustettiin ajanlaskun alkua edeltävän vuosisadan aikana. Ensimmäinen kirjallinen maininta kaupungista on peräisin vasta 700-luvulta, jolloin arabit valloittivat kaupungin.

Taškentin pitkän historian ansiosta kaupungissa on paljon kiinnostavaa nähtävää: keskiaikaisia monumentteja, viehättävä vanha kaupunki, moskeijoita ja useita kiinnostavia museoita.

Tutustuminen Uzbekistanin historiaan kannattaa aloittaa Uzbekistanin kansan historiallisesta museosta, jossa esitellään alueen historiaa muinaisilta ajoilta alkaen. Museon jälkeen olet entistä valmiimpi tutustumaan myös Uzbekistanin kenties Taškentia vaikuttavampiin kohteisiin.

Itä ja länsi kohtaavat Samarkandissa

Bibi Khanymin moskeija, Samarkand.

Samarkand on Uzbekistanin kuuluisin kaupunki ja yksi UNESCOn maailmanperintökohteista. Siksi sinun kannattaa ehdottomasti tutustua kaupunkiin, mikäli se on suinkin mahdollista.

Samarkandin alue asutettiin jo noin 4000 vuotta sitten. Kaupunkimainen asutus syntyi 600- tai 500-luvulla ennen ajanlaskun alkua.

Vuosituhansien varrella aluetta hallitsivat niin persialaiset kuin arabit — olihan kyse merkittävästä idän ja lännen välisen kaupan etapista. Myös Tšingis-kaani kulki Samarkandin kautta – hänen sotajoukkonsa tuhosi lähes koko kaupungin vuonna 1220.

Kaupungin todellinen uusi kukoistuskausi alkoi 1360-luvulla, kun Timur Lenk teki kaupungista mongoli-imperiumin pääkaupungin. Kaupungin upeimmat historialliset muistomerkit ovat peräisin juuri tältä kaudelta.

Myös Buhara on maailmanperintökohde

Buhara, Uzbekistan

Myös Buhara on yksi UNESCOn maailmanperintökohteista – eikä ihme, sillä kaupungissa on yli 140 keskiaikaista rakennusta tai rakennelmaa. Osa Buharan rakennuksista on vielä tätäkin vanhempia.

Myös Buhara osui Tšingis-kaanin sotajoukkojen reitin varrelle. Vuonna 1220 kaupunki valloitettiin ja poltettiin, mutta jo vuosikymmentä myöhemmin kaupunki kukoisti jälleen. Seuraava merkittävä Buharan kukoistuskausi ajoittuu 1500-luvulle.

Kaupungin nähtävyydet sijoittuvat sen vanhaan kaupunkiin.

Lennot Uzbekistaniin ja matkat maan sisällä

Uzbekistan, kartta

Uzbekistaniin pääset helpoimmin lentämällä Taškentiin Moskovasta, Riiasta tai jostakin naapurimaasta. Tällöin vaihtoehtoina ovat lähinnä Air Baltic ja Aeroflot.

Maan sisällä helpointa ja turvallisinta lienee junalla matkustaminen. Taškentista pääset Samarkandiin alle neljässä tunnissa: aamuseitsemältä lähtevä juna saapuu aikataulun mukaan perille jo ennen yhtätoista. Samarkandista taas pääset Buharaan hiukan alle kolmessa tunnissa.

Valmismatkat Uzbekistaniin

Tashkent, Uzbekistan

Takavuosina myös suuret matkatoimistot järjestivät valmismatkoja Uzbekistaniin.

Nykyään tilanne on toinen: lähinnä eräät pienet matkatoimistot järjestävät pakettimatkoja maahan hiukan satunnaisin ajoin. Tyypillisesti matkat ovat kiertomatkoja, joissa tutustutaan juuri tässä artikkelissa esiteltyihin kohteisiin.

Hotellit ja majoitus

Uzbekistanissa turistien on majoituttava Uzbektourismin lisensoimiin hotelleihin. Uzbektourism ylläpitää useimpia hotelleja, mutta viime vuosina Uzbektourism on enenevässä määrin lisensoinut myös itsenäisiä hotelleja. Hotelliin saapuessasi saat hotellilta leimatun todistuksen siitä, että olet majoittunut hotellissa.

Hotellit eivät yleensä ole länsimaista tasoa – Uzbekistanissa voit vielä aistia jotain menneiden vuosien standardeista. Useimmissa huoneissa on suihku ja WC, mutta aitoon neuvostotyyliin vessapaperia ja saippuaa ei aina ole saatavilla.

Länsimaihin verrattuna hotellit ovat kohtuullisen edullisia. Muutamalla kymmenellä eurolla majoitut suurissa kaupungeissa varsin mukavasti. Pikkukaupungeissa hintataso saattaa olla vielä edullisempi.

Valuutta, ostokset ja hintataso

Uzbekistan, Buhara

Uzbekistanin rahayksikkö on soum (UZS, 1 soum = 100 tiyin). Yleensä käytetään 100, 200, 500 ja 1000 soumin seteleitä. Kolikot ovat harvinaisia. Esimerkiksi hotelleissa hinnat ilmoitetaan usein dollareina, mutta siitä huolimatta soum on ainoa laillinen maksuväline.

Matkalle kannattaa ottaa mukaan dollareita käteisenä, sillä dollarit vaihtuvat helposti soumeiksi. Isoissa hotelleissa rahanvaihto onnistuu ympäri vuorokauden. Myös monissa supermarketeissa on rahanvaihtopiste.

Kerralla ei kuitenkaan kannata vaihtaa kovin paljoa rahaa, sillä muuten taskusi ovat täynnä setelinippuja. Ota myös talteen rahanvaihdossa saamasi kuitti, ja varmista että saat oikean määrän soumeja vaihdossa. Länsimaiset luottokortit kelpaavat lähinnä hotelleissa: Uzbekistanin talous pyörii käteisen varassa.

Matkailijan kannalta Uzbekistan on edullinen maa: kymmenellä eurolla voi jo syödä kolmen ruokalajin aterian keskitasoisessa hotellissa.

Turvallisuus ja viisumi

Ulkoministeriön matkustustiedotteen (syysk. 2014) mukaan Uzbekistan on suhteellisen turvallinen matkakohde. Matkustajia neuvotaan kuitenkin välttämään rajaseutuja, jotka saattavat olla miinoitettuja. Erityisesti Afganistanin, Kirgisian ja Tadzhikistanin vastaisilla rajoilla on ollut levottomuuksia. Erityisen varovainen on oltava Ferganan laakson alueella.

Suomen kansalaiset tarvitsevat Uzbekistaniin matkustaessaan viisumin. Lähimmät Uzbekistanin lähetystöt sijaitsevat Moskovassa, Riiassa ja Berliinissä.

Nykyään Uzbekistanin kokemuksia keräävät siis lähinnä kaiken jo nähneet seikkailumatkailijat. Kuulutko sinä heihin?

Linkkejä:

Kuva: Kpi, Arian Zwegers, Jean-Pierre Dalbera, Gusjer, Giorgio Minguzzi, Stefan_fotos, Flickr.com.

Vastaa

Onko sinulla aiheeseen liittyviä omia kokemuksia? Jaa kokemuksesi ja omat matkavinkkisi muiden iloksi!