Rooman arkeologiset museot: 5 suosikkiani

Rooma on upea kaupunkikohde historiasta kiinnostuneelle matkailijalle. Keskustan kaupunkikuvassa näkyy sulassa sovussa kerroksia yli kahden vuosituhannen ajalta. Ei siis ihme, että Rooman arkeologiset museot kuuluvat historianharrastajan pakollisiin kohteisiin.

Roomassa on lukemattomia kiinnostavia museoita. Viikon – saati sitten viikonlopun – matkalla on kuitenkin pakko keskittyä vain tärkeimpiin tai kiinnostavimpiin museoihin.

Seuraavat Rooman museot ovat loistava tapa aloittaa tutustuminen muinaisen maailmanvallan pääkaupungin historiaan.

Capitoliumin museo – Musei Capitolini

Aivan Rooman ytimessä, muinaisen forumin yläpuolella kohoavalla Capitoliumin kukkulalla sijaitsee yksi maailman hienoimmista arkeologisista museoista.

Capitoliumille kannattaa ehdottomasti kavuta, vaikka et olisikaan kiinnostunut antiikista ja arkeologiasta: museot on rakennettu kolmeen palatsiin, jotka on rakennettu 1100-1600-luvuilla. Ne ympäröivät perspektiivinsä ansiosta vaikuttavaa, jonka Michelangelo suunnitteli 1500-luvulla.

Capitoliumin museoiden kokoelmiien kohokohtia ovat tietysti upeat muinaisen Rooman vuosisadoilta peräisin olevat veistokset: pronssinen Rooman susi, Marcus Aureliuksen ratsastajapatsas ja lukemattomat muut yhtä vaikuttavat veistokset.

Marcus Aurelius, Campidoglio, Rooma.

Niiden lisäksi museoissa on esillä esimerkiksi mosaiikkeja, piirtokirjoituksia ja rahoja.

Kansallismuseon Palazzo Massimo alle Terme

Rooman kansallismuseolla on monia eri toimipisteitä. Yksi niistä on päärautatieaseman lähellä sijaitseva Palazzo Massimo alle Terme.

Palazzo Massimon kokoelmiin kuuluu joukko hienoja kreikkalaisia ja roomalaisia veistoksia, joista kenties vaikuttavimpia ovat Kiekonheittäjä ja Nukkuva hermafrodiitti.

Veistosten ohella kannattaa kuitenkin tutustua erityisen tarkasti museon upeisiin mosaiikkeihin ja roomalaisiin freskoihin. Freskot ovat peräisin Livian talosta ja Trasteveren Villa Farnesinasta.
Fresko, Palazzo Massimo, Rooma

Museo di Scultura Antica Giovanni Barracco

Vasta vuosi sitten tutustuin ensimmäistä kertaa viehättävään Giovanni Barraccon museoon. Pieni museo sijaitsee vilkkaasti liikennöidyn corso Vittorio Emanuellen varrella.

Museossa on roomalaisen antiikin lisäksi esimerkiksi egyptiläisiä, assyrialaisia ja kyproslaisia muinaismuistoja. Vaikka maantieteellinen ja historiallinen ulottuvuus on laaja, museovierailuun tuskin menee juuri tuntia kauemmin.

Crypta Balbi esittelee korttelin historiaa antiikista keskiajalle

Crypta Balbi sijatsee Via delle Botteghe Oscuren varrella, muutaman minuutin päässä Largo Argentinalta.

Crypta Balbi on moderni museo, joka esittelee historian harrastajalle kiinnostavan katsauksen kahden vuosituhannen kaupunkihistoriasta. Siten musen on monipuolisempi ja kiinnostavampi kuin monet pelkästään taideaarteiden esittelyyn keskittyneet arkeologiset museot.

Itse sain museossa kulumaan puolisentoista tuntia.

Vatikaanin museo on ehtymätön runsaudensarvi

Parilla viime matkallani minulla ei ole ollut aikaa vierailla Vatikaanin museossa, jonka valtavat kokoelmat sisältävät taideaarteiden lisäksi runsaasti arvokkaita roomalaisen antiikin löytöjä.

Rooman osalta Vatikaanin museo sisältää erityisesti lukuisia toinen toistaan hienompia veistoksia ja muotokuvia. Museossa olisi myös kiinnostava piirtokirjoitusosasto, mutta siihen pääsee tutustumaan vain sopimalla asiasta.

Vatikaanin museoon on ilmainen sisäänpääsy joka kuukauden viimeinen sunnuntai. Satojen metrien jonotus voi silloin kestää useita tunteja, minkä vuoksi museokäynti kannattaa ehdottomasti ajoittaa mihin tahansa muuhun päivään.
Vatikaanin museo

Linkit:

Kuvat: Cebete, Yukino Miyazawa ja H.J. Iezzoni (Flickr.com).

Vastaa

Onko sinulla aiheeseen liittyviä omia kokemuksia? Jaa kokemuksesi ja omat matkavinkkisi muiden iloksi!