Romanttinen Budapest

Budapest on Unkarin pääkaupunki ja suosittu matkakohde historiasta ja kulttuurista kiinnostuneille matkailijoille. Keski-Euroopassa sijaitseva kaupunki tunnetaan rikkaasta historiastaan, upeasta arkkitehtuuristaan ja vilkkaasta taide-elämästään.

Historia

Budapestilla on pitkä ja kiehtova historia, joka juontaa juurensa Rooman valtakuntaan. Kaupunki perustettiin vuonna 1873, kun Budan ja Pestin kaupungit, jotka sijaitsivat Tonavan vastakkaisilla puolilla, yhdistyivät.

Budapest on kautta historiansa ollut merkittävä kulttuurinen ja taloudellinen keskus Euroopassa. Se oli tärkeä kaupunki Itävalta-Unkarin valtakunnassa ja sillä on ollut merkittävä rooli alueen kehityksessä.

Nykyään Budapest on moderni kaupunki, jossa on useita museoita, gallerioita ja kulttuurilaitoksia. Se on suosittu matkakohde, ja se tunnetaan kauniista arkkitehtuuristaan, herkullisesta ruoastaan ja maailmanluokan kylpylöistään.

7 kiinnostavaa museota

Budapestissa on useita museoita, jotka esittelevät kaupungin rikasta historiaa ja kulttuuriperintöä. Tässä on 7 parasta museota, joita et halua missata vierailullasi:

 • Unkarin kansallismuseo (Budapest, 1088 Múzeum körút 14-16) – Tämä museo on omistettu Unkarin historialle, ja siellä on kokoelma esineitä ja näyttelyitä, jotka kertovat maan menneisyydestä.
 • Terrorin talo (Budapest, Andrássy út 60) – Tämä museo sijaitsee rakennuksessa, jota natsi- ja neuvostohallitukset käyttivät kidutus- ja pidätyskeskuksena. Se on koskettava muistutus kaupungin myrskyisästä historiasta ja on pakko nähdä kaikille kaupungin menneisyydestä kiinnostuneille.
 • Unkarin parlamenttirakennus (Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3) – Tämä upea rakennus on Unkarin parlamentin kotipaikka ja on arkkitehtuurin mestariteos. Vierailijat voivat käydä opastetulla kierroksella rakennuksessa ja oppia Unkarin hallituksen historiasta ja tehtävistä.
 • Juutalainen museo (Budapest, Dohány utca 2) – Tämä museo sijaitsee kaupungin juutalaiskorttelin sydämessä ja on omistettu kaupungin juutalaisyhteisön historialle. Se on koti kokoelman esineitä, asiakirjoja ja valokuvia, jotka kertovat tarinan kaupungin juutalaisesta menneisyydestä.
 • Unkarin kansallisgalleria (Budapest, Szent György tér 2) – Tässä museossa on kokoelma unkarilaista taidetta, johon kuuluu kuuluisien taiteilijoiden, kuten Mihály Munkácsyn ja József Rippl-Rónain, teoksia.
 • Kuvataidemuseo (Budapest, Dózsa György út 41) – Tässä museossa on kokoelma kansainvälistä taidetta, kuten Rembrandtin, Rubensin ja Monetin kaltaisten mestareiden teoksia.
 • Unkarin kansallinen sotahistoriallinen museo (Budapest, Honvéd utca 3-5) – Tämä museo on omistettu Unkarin armeijan historialle, ja siellä on kokoelma esineitä, asiakirjoja ja näyttelyitä, jotka kertovat maan sotilasmenneisyydestä.

Top 5 kylpylät

Budapest on kuuluisa maailmanluokan kylpylöistään, jotka tunnetaan terapeuttisista vesistään ja kauniista arkkitehtuuristaan. Tässä on viisi ainutlaatuista kylpylää:

 • Széchenyin lämpökylpylä (Budapest, Állatkerti körút 9-11) – Tämä on suurin kylpylä
  kylpylä Budapestissa ja tunnetaan kauniista uusklassisesta arkkitehtuuristaan. Kylpylässä on useita erilämpöisiä altaita ja tarjolla on erilaisia terapeuttisia hoitoja.
 • Rudasin lämpökylpylä (Budapest, Döbrentei tér 9) – Tämä kylpylä on peräisin 1500-luvulta, ja se tunnetaan turkkilaistyylisestä kylpylästä ja kattouima-altaasta, josta on näkymät kaupunkiin.
 • Gellértin lämpökylpylä (Budapest, Kelenhegyi út 4) – Tämä kylpylä tunnetaan kauniista jugend-arkkitehtuuristaan, ja siellä on erilaisia sisä- ja ulkouima-altaita. Siellä on myös sauna ja erilaisia terapeuttisia hoitoja.
 • Rác-lämpökylpylä (Budapest, Ráday utca 84) – Tämä kylpylä sijaitsee kaupungin sydämessä, ja siinä on erilaisia sisä- ja ulkouima-altaita, joiden lämpötila vaihtelee. Se tunnetaan kauniista jugend-arkkitehtuuristaan ja on suosittu paikka niin paikallisten kuin turistienkin keskuudessa.
 • Király-lämpökylpylä (Budapest, Fő utca 84) – Tämä kylpylä sijaitsee kaupungin historiallisella Budan alueella ja tunnetaan kauniista turkkilaistyylisestä kylpylästä ja uima-altaasta, jossa on terapeuttista vettä.

Keittiö

Budapestilla on rikkaat kulinaariset perinteet ja se tunnetaan herkullisesta ruoastaan. Joitakin paikallisia erikoisuuksia, joita et halua jättää väliin, ovat

 • gulassi, runsas naudanlihasta ja vihanneksista valmistettu muhennos;
 • langos, paistettu taikina juustolla ja muilla täytteillä;
 • ja strudeli, makea leivonnainen, joka on täytetty hedelmällä tai juustolla.

Budapest on myös kukoistavan kahvikulttuurin koti, ja se tunnetaan herkullisesta kahvistaan ja leivonnaisistaan. Joitakin paikallisia suosikkeja ovat eszpresszó, vahva espressotyylinen kahvi, ja kürtőskalács, kierteen muotoinen leivonnainen, jossa on sokeria ja mausteita.

Mukavia alueita majoittumiseen

Budapestissa on useita turistien suosimia kaupunginosia, jotka tarjoavat erilaisia majoitusvaihtoehtoja. Tässä on muutamia kivoja alueita, joita kannattaa harkita:

 • Piiri V (kaupungin keskusta): Tällä alueella on monia kaupungin tärkeimpiä nähtävyyksiä, kuten Unkarin parlamenttirakennus, Pyhän Tapanin kirkko ja Tonavan rantakatu. Tällä alueella on monia hotelleja, jotka vaihtelevat budjettivaihtoehdoista luksusmajoituskohteisiin.
 • Piiri VI (juutalainen kortteli): Tämä kaupunginosa sijaitsee kaupungin sydämessä ja on tunnettu vilkkaasta yöelämästään ja kulttuurinähtävyyksistä. Se on koti useille boutique-hotelleille, ja se on suosittu paikka matkailijoille, jotka haluavat olla toiminnan ytimessä.
 • Piiri VII (Erzsébetváros): Tämä kaupunginosa tunnetaan vilkkaasta tunnelmastaan, ja siellä on useita baareja, klubeja ja ravintoloita. Se on suosittu paikka matkailijoille, jotka haluavat kokea kaupungin yöelämän, ja siellä on useita majoitusvaihtoehtoja.


Tässä on muutamia hotellisuosituksia näillä alueilla:

 • Hotel Palazzo Zichy (V-alue, Budapest, József körút 46) – Tämä ylellinen hotelli sijaitsee kaupungin sydämessä ja on kävelymatkan päässä monista kaupungin tärkeimmistä nähtävyyksistä. Se tunnetaan tyylikkäästä sisustuksestaan ja erinomaisesta palvelustaan.
 • Hotel Victoria (piiri VI, Budapest, Károly körút 9) – Tämä boutique-hotelli sijaitsee kaupungin juutalaiskorttelissa ja tunnetaan tyylikkäistä huoneistaan ja erinomaisesta sijainnistaan. Se on kävelymatkan päässä monista kaupungin kulttuurinähtävyyksistä.
 • Hotel Mercure Budapest City Center (piiri VII, Budapest, Blaha Lujza tér 1-2) – Tämä hotelli sijaitsee kaupungin Erzsébetvárosin alueella ja tunnetaan moderneista huoneistaan ja erinomaisesta sijainnistaan. Se on kävelymatkan päässä monista kaupungin baareista, klubeista ja ravintoloista.

Lentokentältä keskustaan ja liikkuminen kaupungissa

Budapestia palvelee Budapestin Ferenc Lisztin kansainvälinen lentoasema, joka sijaitsee noin 20 kilometrin päässä kaupungin keskustasta. Lentokentälle ja takaisin on useita vaihtoehtoja, mukaan lukien taksi, bussi ja juna.

Kätevin tapa päästä lentokentältä keskustaan on taksi, joka kestää liikenteestä riippuen noin 30 minuuttia. Lentokentältä kulkee myös useita bussi- ja kuljetusvaihtoehtoja kaupungin eri paikkoihin. Edullisimmat taksit ovat kimppatakseja, joiden lippuja myydään lentokentän uloskäynnin lähellä olevassa toimistossa.

Kaupungissa on tehokas julkinen liikennejärjestelmä, jonka linja-auto-, raitiovaunu- ja metrolinjat kattavat useimmat kaupungin alueet. Lippuja voi ostaa kioskeista, lehtikioskista tai itse kuljetuksista, ja ne ovat voimassa kaikissa kulkuvälineissä.

Budapest on myös erittäin kävelykelpoinen kaupunki, ja monet tärkeimmistä nähtävyyksistä sijaitsevat helpon kävelymatkan päässä toisistaan. Vaihtoehtoisesti kaupungissa on useita polkupyöränvuokrausasemia, joiden avulla kaupunkiin on helppo tutustua pyörällä.

Toivon, että nämä tiedot auttavat sinua suunnittelemaan matkaasi Budapestiin ja nauttimaan kaikesta, mitä tällä kauniilla kaupungilla on tarjota.

Vastaa

Onko sinulla aiheeseen liittyviä omia kokemuksia? Jaa kokemuksesi ja omat matkavinkkisi muiden iloksi!