Lanzarote on karu mutta kaunis matkakohde

Lanzarote on itäisin Espanjalle kuuluvista Kanariansaarista. Noin 125 kilometrin päässä Afrikan rannikolta sijaitsevalla saarella lämpötila pysyy keskitalvellakin parinkymmenen asteen yläpuolella. Siksi myös suomalaiset ovat löytäneet Lanzaroten jo vuosikymmeniä sitten!

Saari tunnetaan erityisesti hiekkarannoistaan ja eksoottisesta, karusta luonnostaan. Suuri osa Lanzaroten saaresta nimittäin peittyi 1700- ja 1800-luvun tulivuorenpurkauksissa tuhkan ja laavan alle. Niinpä osa saaren luonnosta tuo mieleen lähinnä tieteiselokuvien kuvat kaukaisilta asumattomilta planeetoilta.
Lanzarote, kuva: Dario Garavini.

Lanzaroten ilmasto on miellyttävä ympäri vuoden

Lanzaroten sijainti Atlantilla takaa, että lämpötila on suomalaisittain miellyttävän lämmin läpi vuoden: keskilämpötila pysy läpi vuoden reilun 20 asteen tienoilla. Tasaisen lämmön ansiosta Lanzarote on kuulunut jo pitkään suomalaisten matkatoimistojen talviohjelmaan.

Suhteellisen viileä ilma voi kuitenkin pettää kalpean pohjoismaalaisen turistin pahasti. Etelän aurinko polttaa nimittäin Kanarialla ihon herkästi, vaikka lämpötila ei tuntuisikaan helteiseltä. Sen vuoksi kovat suojakertoimet ovat tarpeen myös Lanzarotella.

Lanzarotella on laskettu olevan yli 90 hiekkarantaa, jotka tekevät tästä suhteellisen pienestä saaresta suositun matkakohteen. Eksoottisimmilla rannoilla saat loikoilla mustassa hiekassa — kiitos vuosisatojen takaisten tulivuorenpurkausten!

Auringonpalvonnnan lisäksi saaren rannat sopivat myös surffaamiseen. Varsinkin luoteisrannalla valtameren tuulet tekevät merestä otollisen surffaamiseen.

Lanzaroten mustaa hiekkaa. Kuva: Santiago Begueria.

Timanfayan vaikuttava luonnonpuisto

Karun kaunis luonto tarjoaa turistille Lanzaroten parhaat nähtävyydet. Yksi suosituimmista retkikohteista on saaren länsiosassa sijaitseva Timanfayan luonnonpuisto.

Timanfayan alue muodostui 1700-luvun alun tulivuorenpurkauksissa. Musta hiekka ja mustat kivet tekevät siitä kaikessa autiudessaankin vaikuttavan kohteen.

Timanfayan puistoon pääset helpoimmin vuokra-autolla tai opastetulla retkellä. Mikäli kaipaat enemmän eksotiikkaa, voit tutustua alueeseen myös kamelin selässä matkaten.

Puerto del Carmen on saaren suosituin matkakohde

Monen muun espanjalaiskylän tavoin Puerto del Carmen on muuttunut suureksi turistikeskukseksi, jonka palvelut on suunnattu nimenomaan lomalaisten tarpeisiin.

Puerto del Carmen on täynnä ravintoloita, joiden valikoima on monipuolinen. Kaipasitpa sitten kiinalaista tai espanjalaista ruokaa, löydät todennäköisesti haluamasi. Turistikylälle tyypillisesti kaupungissa on myös vilkas yöelämä: ravintolaillallisen jälkeen voit jatkaa iltaa baarissa tai yökerhossa.

Puerto del Carmenin kaupat eivät tee mitään erityistä vaikutusta. Suurimmaksi osaksi pääkadun kaupat tarjoavat nimittäin samoja rantalomalaiselle suunnattuja tuotteita kuin kaikki muutkin Euroopan rantakohteet. Lanzaroten ja koko Kanarian hintataso ei juuri poikkea muista Euroopan tai Välimeren alueen rantakohteista. Osaltaan tästä pitää huolen yhteinen valuuttamme, mikä tasaa maiden välisiä hintaeroja.

Harva tietysti tulee Lanzarotelle ostosten takia. Sen sijaan saaren rannat, varsinkin Puerto del Carmenin hienohiekkaiset leveät rannat ovat kuin luotuja rantaloman viettämiseen. Kenties sinäkin valitset turvallisen Lanzaroten seuraavan talvilomasi viettopaikaksi?

Vastaa

Onko sinulla aiheeseen liittyviä omia kokemuksia? Jaa kokemuksesi ja omat matkavinkkisi muiden iloksi!