Bilbao tunnetaan Guggenheimin taidemuseosta

Bilbao tunnetaan myös Suomessa Guggenheimin taidemuseosta. Hieno museo on kuitenkin vain yksi monista syistä matkustaa tähän viehättävään baskimetropoliin.

Vizcayan pääkaupunki

Bilbao sijaitsee Pohjois-Espanjan Baskimaassa. Sen muodostaa kolme maakuntaa: Álava, Guipúzcoa ja Vizcaya. Bilbao on näistä viimeksimainitun pääkaupunki.

Pitkään Baskimaa tuli tunnetuksi Espanjan ulkopuolella lähinnä baskiseparatistien ETA:n aseellisen vastarinnan vuoksi. Nykyään ETA:n toiminta on vaimentunut huomattavasti, eikä matkailijan tarvitse pelätä autopommeja tai muita terrori-iskuja. Nykyään Baskimaa onkin yksi Euroopan turvallisimmista alueista!

Kuitenkin baskien identiteetti ja kieli näkyvät kaikkialla kaupungissa ja sen ympäristössä: Euskara on espanjan ohella alueen virallinen kieli. On siis hyvä varautua matkaan opettelemalla muutamia tärkeitä fraaseja baskiksi – baskit arvostavat tätä suuresti.

Bilbaon asukasluku on yli 350 000. Kuitenkin kaupungin keskusta on melko pieni, ja useimmat Bilbaon nähtävyydet ovat lähellä toisiaan. Niinpä pärjäät kaupungissa mainiosti myös jalan.

Bilbaon nähtävyydet

Guggenheimin taidemuseo on tietysti tärkein Bilbaon nähtävyyksistä. Sen lisäksi kaupungissa on runsaasti pienempiä museoita ja esimerkiksi viehättäviä keskiaikaisia kirkkoja. Niiden lisäksi lomalainen nauttii mieluusti paikallisista herkuista kaupungin erinomaisissa ravintoloissa!

  • Guggenheim Bilbao. Frank Gehryn suunnittelema museorakennus on yksi viime vuosikymmenien tunnetuimmista arkkitehtonisista mestariteoksista. Museon pysyvä näyttely ei ole erityisen vaikuttava, mutta Guggenheim-säätiön kiertonäyttelyt tekevät siitä ehdottomasti vierailun arvoisen museon. Museo on auki tiistaista sunnuntaihin, heinäkuussa ja elokuussa myös maanantaisin.
  • Museo de Bellas Artes de Bilbao. Bilbaon taidemuseon kokoelmissa on yli 6000 työtä, joista vanhimmat ovat peräisin 1100-luvulta. Museon taidekokoelmiin kuuluu maalauksia, veistoksia, piirroksia ja grafiikkaa.
  • Museo Taurino kiinnostanee erityisesti urheilun ystäviä: kyse on härkätaistelumuseosta, joka sijaitsee paikallisen härkätaisteluareenan vieressä.

Guggenheim, Bilbao, Espanja. Kuva: Eoin McNamee, Flickr.com.

Lennot Bilbaoon

Suomesta ei lennetä tällä hetkellä suoria reittilentoja Bilbaoon. Sondikan (BIO) kansainväliselle lentokentälle pääset kuitenkin helposti esimerkiksi Frankfurtin, Madridin tai Barcelonan kautta.

Lisäksi kaupunkiin pääsee laivalla Englannista: ennen Viking Olympia -nimellä seilannut autolautta tunnetaan nykyään Pride of Bilbao -autolauttana, joka liikennöi Portsmouthin ja Bilbaon välillä. Laivareitti on erittäin suosittu, joten varsinkin kesällä liput kannattaa varata hyvissä ajoin.

Vastaa

Onko sinulla aiheeseen liittyviä omia kokemuksia? Jaa kokemuksesi ja omat matkavinkkisi muiden iloksi!