Rio de Janeiro – sambaa, futista ja aurinkoa

Rio de Janeiro on huikea matkakohde muulloinkin kuin sambakarnevaalien aikaan. Rio ei syyttä ole Brasilian suosituin turistikohde ympäri vuoden!

Corcovadon Kristus

Kaupunki Kristuksen katseen alla

Me kaikki tunnemme Rion tärkeimmät nähtävyydet. Lukemattomat televisio-ohjelmat ovat tehneet Corcovadon Kristus-veistoksesta kaikkialla maailmassa tunnetun symbolin.

Sama koskee Sokeritoppavuorta, jonka profiili yhdistyneenä Copacabanan kuuluisaan rantaan tuovat meille heti mieleen samban ja karnevaalit. Rio tunnetaan niistä yhtä hyvin kuin Pariisi Eiffel-tornista ja San Francisco Golden Gate -sillasta.

Rio de Janeiron kiinnostavimmat nähtävyydet ovat:

  • Corcovado-vuori. Corcovado on 710 metrin korkuinen vuori Rio de Janeirossa sijaitsevassa Tijucan kansallispuistossa. Corcovado tunnetaan kautta maailman 38 metrin korkuisesta Kristus-veistoksesta, joka valittiin viime vuosikymmenellä maailman seitsemän uuden ihmeen joukkoon.
  • Sokeritoppavuori Pão de Açúcar. Sokeritoppavuori on toinen Rion tunnetuista vuorista. Noin 400 metriä korkealle sokeritopalle pääsee helpoimmin vaijerihissien avulla. Liikunnallisemmat matkailijat saattavat kiivetä retkelle!
  • Museu Histórico Nacional eli historiallinen museo kiinnostaa varmasti kulttuurimatkailijoita. Jo museorakennus on kiinnostava, sillä se rakennettiin jo vuonna 1603 linnakkeeksi. Sittemmin rakennus toimi vankilana, asevarastona ja kasarmeina. Museo avattiin 1922, ja se esittelee Brasilian historiaa yli 25 eri näyttelyssä.
  • Maracanã on Etelä-Amerikan suurin jalkapallostadion. Ensi vuonna stadion on maailmancupin peliareena, ja tällä hetkellä sitä viimeistellään kuumeisesti ensi vuoden koitosta varten. Stadionin yhteydessä on jalkapallomuseo, joka kiinnostaa varmasti kaikkia penkkiurheilijoita.
  • Favela-kierrokset ovat tulleet viime vuosina suosituksi turistiohjelmaksi. Useimpien kierrosten kohteena on suurin favela, Rocinha.

Rio de Janeiro, sambakarnevaali

Samba soi – ei ainoastaan sambakarnevaalin aikaan

Sambakarnevaali on tietysti monille ”se”, jonka takia matka Rioon väikkyy haaveissa. Kaksi viikkoa kestävä tanssin ja musiikin juhla onkin monella tapaa ainutlaatuinen kokemus.

Rion lukuisat karnevaalikoulut harjoittelevat vuoden ympäri sambakarnevaaleja varten. Vuosi huipentuu paraatiin Sambódromolla, josta kuvat leviävät maailman kaikille televisiokanaville. Karnevaalin aikaan voit kuitenkin löytää paljon aidompia sambajuhlia lähes mistä tahansa kaupungin kaupunginosasta.

Myös muina vuodenaikoina turisteille järjestetään kalliita sambanäytöksiä. Ne eivät kuitenkaan ole erityisen kiinnostavia – ellet satu pitämään keskinkertaisesta musiikista ja vähäpukeisista tanssijattarista.

Jos olet harrastanut sambaa kotimaassa, voit osallistua myös jonkun tanssikoulun tanssi-iltaan. Varsinkin karnevaalia edeltävinä vaihtoehtoja on runsaasti.

Rion sää hellii turisteja

Rio de Janeiron sää on läpi vuoden meidän mittapuumme mukaan kesäinen. Eteläisellä pallonpuoliskolla kun ollaan, kuuma ja kuiva kesä alkaa Riossa joulukuussa. Keskikesä jatkuu aina helmikuuhun saakka.

Kesäkuukausina Rion lämpötila on tyypillisesti 30 asteen paremmalla puolella. Meidän kesäkuukausinamme, eli heinäkuusta syyskuuhun, jatkuva talvikausi on pilvinen ja kylmä. Tosin 20 asteen lämpötila tuntuu suomalaisesta melkoisen mukavalta kesäpäivältä!

Paras aika matkustaa Rioon riippuukin siitä, mitä oikeastaan haet. Jos haluat viettää kaupungissa rantalomaa, matkusta meidän talvemme aikaan. Jos olet kiinnostunut kulttuurista ja nähtävyyksistä, valitse viileämmät kesäkuukaudet.

Hyvä muistaa

Viime vuosina on puhuttu paljon Brasilian talouskasvusta. Silti on hyvä muistaa, että loppujen lopuksi kyse on varsin köyhästä maasta.

Taskuvarkaudet ovat väentungoksessa yleisiä, eikä köyhien asuttamiin hökkelikyliin (favela) kannata lähteä tutustumaa omin päin – eikä ainakaan suomalaiskansalliseen tapaan alkoholin vaikutuksen alaisena.

Lennot ja matkat

Valitsettavasti Suomesta ei ole suoria reittilentoja Rio de Janeiroon. Kuitenkin kaikkien Euroopan suurten lentokenttien kautta on päivittäisiä yhteyksiä Brasilian toiseksi suurimpaan kaupunkiin.

Lentoon kannattaa kuitenkin varata aikaa parikymmentä tuntia. Halvimmat lentoliput maksavat alle 900 euroa.

Toisinaan Rioon järjestetään myös valmismatkoja tai teemamatkoja. Ne ovat usein varsin kalliita, joten Rioonkin pääsee omin päin edullisemmin.

Kuvat: Riotur (Flickr.com), Wikimedia commons.

Lukijoiden kokemuksia aiheesta “Rio de Janeiro – sambaa, futista ja aurinkoa

  1. Hei! Kannattaa pitää paljon käteistä esillä Riossa koska ilman käteistä et pärjää siellä. Ja jos näet varkaita niin muista kantaa käsiasetta vyölläsi niin ehdit ampua ne ennen kuin he ryöstävät sinut. Asetta saa kantaa julkisella paikalla Brasiliassa ja kaikki tekevät niin myös poliisit.

Vastaa

Onko sinulla aiheeseen liittyviä omia kokemuksia? Jaa kokemuksesi ja omat matkavinkkisi muiden iloksi!