Chile – suurkaupunkeja, vuoria, aavikoita ja jäätiköitä

Chilen pohjoisimmasta kolkasta maan eteläisimpään kärkeen on matkaa 4300 kilometriä. Tämän vuoksi vuoristoisen maan ilmasto on erittäin vaihteleva: Chile tarjoaa todellakin jokaiselle jotakin.

Atamacan aavikkoalueet

Chilen pohjoisosassa sijaitsee Atamaca — maailman kuivin aavikko. Aavikolla on alueita, joissa vettä ei ole satanut vuosisatoihin! Tyynenmeren rannikovuorten ja Andien välisellä ylängöllä sijaitseva Atamaca ulottuu Perun ja Chilen rajaseudulta noin tuhat kilometriä etelään.

Atamaca kuulostaa vihoviimeiseltä matkakohteelta. Silti Atamacan alueella asuu noin miljoona ihmistä, lähinnä rannikkokaupungeissa ja alueen kaivoskaupungeissa.

Keski-Chile – kaupunkeja ja viiniseutuja

Keski-Chile on maan varsinaista keskusaluetta, jossa sijaitsee pääkaupunki Santiago de Chile sekä monet maan suurimmista kaupungeista. Keski-Chile tarjoaa kuitenkin paljon muutakin nähtävää kuin kaupunkeja: täältä löydät eräät eteläisen pallonpuoliskon kuuluisimmista viinitiloista ja parhaimmista hiihtokeskuksista!

Santiago sijaitsee Andien ja rannikkovuorten välissä. Kaupunki on kasvanut nopeasti moderniksi suurkaupungiksi: pääkaupunkiseudulla asuu nykyään noin seitsemän miljoonaa asukasta.
Santiago de Chile

Santiagon ilmasto on talvella viileä ja sateinen — lunta Santiagossa ei kuitenkaan sada. Kesällä kaupunki on ilmanalaltaan kuuma ja kuiva, yli kolmenkymmenen asteen päivälämpötila on suurkaupungissa enemmän kuin tarpeksi.

Santiagon sijainti keskellä Chileä tekee siitä erinomaisen tukikohdan Chilen matkalle. Santiagosta käsin tavoitat helposti maan muut osat – Santiagosta käsin voit yhtä hyvin lähteä päiväksi laskettelemaan Andeille kuin tutustua rantaelämään lännempänä!

Tulimaa on toinen äärimmäisyys

Pohjois-Chilessä kohtasimme äärimmäisen kuivat aavikkoylängöt – etelässä maa päättyy karuun Tulimaahan. Tulimaa sai nimensä löytöretkeilijä Ferdinand Magellanista, joka vuonna 1520 havaitsi rannikolla palavat intiaanien sytyttämät tulet.

Vielä nykyään Tulimaa on etäinen maankolkka, jonka talous perustuu öljyn ja maakaasun jalostukseen, lammastalouteen ja nyttemmin myös ekoturismiin.

Tulimaahan pääset lentämällä Punta Arenasin kansainväliselle Carlos Ibañez del Campon lentokentälle Santiagosta. Punta Arenas on paras tukikohta maan eteläosiin suuntautuville retkille – se nimittäin on yksi Patagonian suurimmista kaupungeista.

Punta Arenas on myös yksi Etelänavalla suuntautuvien risteilyjen lähtöpaikoista.

Kuva: Silviapef, Flickr.com.

Vastaa

Onko sinulla aiheeseen liittyviä omia kokemuksia? Jaa kokemuksesi ja omat matkavinkkisi muiden iloksi!