Etiopia ja sen rikas historia tarjoavat unohtumattomia kokemuksia

Etiopia on Koillis-Afrikan helmi, joka tarjoaa historiasta kiinnostuneelle matkailijalle unohtumattomia kokemuksia.

Köyhän Etiopian rikas historia

Afrikan koilliskulmassa sijaitseva Etiopia on köyhä maa, joka tuo monille meistä ensimmäiseksi mieleen sotaisan 1900-luvun, nälänhädän ja taksvärkkipäivät. Kuitenkin Etiopia on historialtaan rikas maa, jolla on paljon annettavaa rohkealla matkailijalle.

Pappi, Lalibela

Matkakohteena Etiopia ei vielä ole erityisen suosittu, joten matkailijoille on tarjolla palveluita vain rajoitetusti. Älä annan sen kuitenkaan estää sinua tutustumasta tähän eksoottiseen maahan, jossa voit tutustua todelliseen Afrikkaan sen kaikissa väreissä.

Etiopian historia alkaa ihmiskunnan muinaisimmasta alkuhämärästä, sillä varhaisimmat tunnetut ihmisapinan fossiilit on löydetty Etiopiasta. Lucyn ja Selamin jälkeen aikaa kului kuitenkin vielä yli kolme miljoonaa vuotta, kunnes Etiopian alueen asukkaat alkoivat viljellä maata ja kasvattaa karjaa noin 2000 eKr.

Aksumin nähtävyydet

Ensimmäinen merkittävä etiopialainen kuningaskunta Aksum kukoisti samaan aikaan antiikin Kreikan kanssa. Aksum oli vauras valtakunta, josta vietiin luita ja nahkaa muualle maailmaan. Siten aksumilaiset saattoivat tuoda maahan ylellisyystuotteita Syyriasta ja Roomasta saakka.

Aksum otti kristinuskon valtionuskonnoksi 300-luvulla. Itäisen kirkon ortodoksinen perinne muuntui Egyptin koptilaisuuden kautta omaperäiseksi kristinuskon muodoksi. Kristinuskon lisäksi juutalaisuus alkoi levitä Aksumiin seuraavalla vuosisadalla – ja islam aikanaan profeetta Muhamedin kuoleman jälkeen.

Pohjois-Etiopissa sijaitsevassa Aksumissa on edelleen nähtävillä monia tärkeitä historiallisia nähtävyyksiä. Saaban kuningattaren palatsin rauniot 900-luvulta eaa., hallitsijoiden hautakammiot 300-luvulta, monet obeliskit, temppelit ja luostarit tekevät kaupungista kiehtovan matkakohteen jokaiselle Lähi-Idän muinaisuudesta kiinnostuneelle matkailijalle.

Lalibelan kalliokirkot

lalibela-sharnik

Etiopian ylängöllä sijaitseva Lalibela mainitaan toisinaan maailman ”kahdeksanneksi ihmeeksi”. Lalibela on saanut nimensä 1100- ja 1200-luvun taitteessa hallinneelta Lalibelalta, joka rakennutti 11 huikeaa maan sisälle louhittua kalliokirkkoa. Lalibelaa pidetään yhtenä Etiopian pyhimmistä kaupungeista, ja kyseessä on maan sisällä tärkeästä pyhiinvaelluskohteesta.

Lalibela sijaitsee Pohjois-Etiopiassa. Kaupungissa on oma lentokenttä, joten kiireinen matkailija pääsee tutustumaan kivikirkkoihin sisäistä lentoa käyttämällä.

Gondarin linnoitus

Seuraavien vuosisatojen historiaan matkailijat voivat tutustua Gondarissa. Gondar on linnoituskaupunki, jonka keisari Fasilidius perusti vuonna 1632. Tämän jälkeen Gondar toimi valtakunnan pääkaupunkina aina 1800-luvun loppuun saakka.

Vuosisatainen historia näkyy edelleen Gondarissa, jonka linnoitukset ovat säilyneet lähes vahingoittumattomana. Itsenäisen afrikkalaisen valtakunnan monumentteina ne kertovat alueen voimasta ja historiallisesta merkityksestä ajanjaksona, jota yleensä pidetään eurooppalaisten yksin hallitsemana.

lalibela-2-sharnik

Addis Ababa

Etiopian vuonna 1887 perustettu pääkaupunki Addis Ababa on yksi Afrikan suurimmista kaupungeista. Yli kahden kilometrin korkeuteen rakennetussa kaupungissa asuu kolme ja puoli miljoonaa asukasta, joten kyseessä on todellinen suurkaupunki.

Korkean sijainnin ansiosta Addis Ababan ilmasto on miellyttävä. Kuitenkin lämpötilat vaihtelevat usein vuorokauden mittaan voimakkaasti: puolenpäivän helle saattaa vaihtua muutamaksi lämpöasteeksi yön pimeiden tuntien aikana. Siksi Addis Ababaan kannattaa aina ottaa mukaan lämmintä vaatetta.

Koska kyseessä on etiopialaisittain nuori kaupunki, ei Addis Ababassa ole samanlaisia historiallisia nähtävyyksiä kuin Pohjois-Etiopian pienemmillä paikkakunnilla. Sen sijaan kaupungissa on useita erittäin kiinnostavia museoita, joihin jokaisen historian harrastajan kannattaa ehdottomasti tutustua.

Yksi näistä on Etiopian kansallismuseo, jossa voit tutustua alueen historiaan muinaisajoista alkaen. Lisäksi museossa on esillä alueen taidetta aina nykytaiteeseen saakka.

Lennot ja valmismatkat Etiopiaan

Etiopiaan ei järjestetä seuramatkoja, eikä maahan ole suoria lentoja Suomesta. Silti Addis Ababaan on helppo lentää, koska suurkaupunkiin on keskittynyt paljon kansainvälisiä organisaatioita ja eri maiden lähetystöjä.

Suomesta Addis Ababaan pääseekin yhdellä välilaskulla. Jos varaat lentoliput ajoissa, halvat lennot maksavat noin 650-900 euroa. Tällöin lennät esimerkiksi SAS:n, Ethiopian Airlinesin tai Turkish Airlinesin lennoilla.

Mikäli matka Etiopiaan tuntuu sinusta liian seikkailulliselta yksin tehtäväksi, sinun kannattaa seurata pienten matkatoimistojen tarjontaa. Silloin tällöin ne tarjoavat valmiita kiertomatkoja Etiopiassa. Usein 10-14 vuorokauden matka maksaa 3000-4000 euron verran. Tyypillisesti kiertomatka sisältää kaikki tässä jutussa mainitut kohteet – ja vielä muutamia muitankin niiden lisäksi.

Matkat maan sisällä

Paras tapa liikkua maan sisällä kohteesta toiseen on lentäminen. Ethiopian Airlinesin liput ovat kohtuuhintaisia ja yhtiö lentää useiden kaupunkien välillä maassa.

Maan sisäiset lennot ovat kuitenkin usein ylibuukattuja. Sen takia matkailijan kannattaa ehdottomasti varmistaa lentonsa paria päivää ennen lentopäivää ja saapua ajoissa lentokentälle. Jos et vahvista lentolippuasi, saatat menettää paikkasi lentokoneessa!

Etiopiassa on myös kattava linja-autoverkosto. Bussiyhteydet ovat kuitenkin hitaita ja yksinertaisia – eivätkä bussit kulje lainkaan pimeän aikaan eräitä suurten kaupunkien välisiä minibussiyhteyksiä lukuunottamatta.

Majoitus ja hotellit

Etiopiassa on tarjolla runsaasti eri tasoisia ja hintaisia hotelleja alkaen viiden tähden Sheratonista Addis Ababassa yksinkertaisiin huoneisiin ilman juoksevaa vettä.

Turistien suosimien alueiden ulkopuolella hotellihuoneen hinta saattaa vaihdella voimakkaasti. Usein turistille ehdotetaan aluksi jopa 20-kertaista hintaa paikallisilta asukkailta pyydettyihin hintoihin verrattuna. Tämän vuoksi tinkiminen kannattaa varsinkin yksinkertaisemmissa hotelleissa.

Kuvat: Dietmar Temps & Sharnik, Flickr.com.

Vastaa

Onko sinulla aiheeseen liittyviä omia kokemuksia? Jaa kokemuksesi ja omat matkavinkkisi muiden iloksi!