Sri Lanka sopii kauneutta etsivälle

Suomesta järjestettiin Sri Lankaan valmismatkoja jo 1980-luvun alussa, joten kyse on jo perinteikkäästä kaukomatkakohteesta. Tällä hetkellä pakettimatkoja Sri Lankaan ei ilmeisesti ole myynnissä, joten matka Sri Lankaan vaatii hiukan omatoimisuutta.

Omatoimisuus kannattaa, sillä Sri Lanka tarjoaa etsimättäkin vertaansa vailla olevia esteettisiä elämyksiä. Ystävälliset ihmiset, upeat hiekkarannat, rehevä luonto ja vuosituhantinen kulttuuri kuitenkin tekevät Sri Lankasta kenelle tahansa sopivan matkakohteen.

Esteettinen Sri Lanka

Sri Lankassa teepensaiden peittämät vihreät rinteet nousevat pehmeän udun keskeltä aamun sarastaessa. Näkymä lumosi 1890-luvulla myös Thomas Liptonin — eikä alue ole menettänyt viehätyksestään pisaraakaan sadassa vuodessa.

Sisämaan kauneuden takia jokaisen matkalaisen kannattaa jättää Sri Lankan rantaseutujen palmurannat ainakin päiväksi tai muutamaksi. Erinomainen tukikohta sisämaanretkelle on 1800-luvun puolivälissä perustettu Nuwara Eliya.

Nuwara Eliya usvan keskellä.

Nuwara Eliyan lähiseudut

Nuwara Eliya sijaitsee lähes 1900 metrin korkeudessa merenpinnasta. Sen vuoksi alueen ilmasto on trooppisessa maassa poikkeuksellisen viileä: vuoden keskilämpötila on vain 16 Celsius-astetta. Talviaamuina lämpötila saattaa olla vain hädin tuskin plussan puolella.

Nuwara Eliyan lähellä sijaitsee monia maan upeimmista vesiputouksista, jotka tekevät vaikutuksen keneen tahansa turistiin. Sri Lankan sisämaahan kohdistuva matka siksi ole täydellinen, ellet ole nähnyt edes joitakin kauneimmista vesiputouksista:

  • Lovers’ Leap Fall
  • St Claire Fall
  • Devon Falls
  • Aberdeen Falls

Näistä kaksi viimeksimainittua ovat lähes sadan metrin korkuisia!
Nuwara Eliya, Sri Lanka.

Pyhä kaupunki Anuradhapura

Anuradhapura nousi Sri Lankan pääkaupungiksi 300-luvulla ennen ajanlaskumme alkua. Anuradhapuran kuningaskunta kukoisti aina vuoteen 1017 saakka.

Yli tuhannen vuoden ajan Anuradhapura oli erittäin rikas kaupunki, jonka kulttuuri oli ainutlaatuinen. Nykyään 40 neliökilometrin laajuinen arkeologinen alue on merkittävä arkeologinen ja taidehistoriallinen kohde, jonka upeat buddhat ja stupat ovat ehdottomasti näkemisen arvoisia. Ei siis ihme, että Anuradhapura on yksi UNESCOn maailman kulttuuriperintökohteista.
Sri Lanka, buddha

Sigiriyan palatsi ja linnoitus

Kauneutta arvostavan kulttuurimatkailijan matka kulkee Sri Lankassa myös Sigiriyan muinaisen palatsikaupungin halki.

Muinaisten kronikoiden mukaan kuningas Kashyapa rakennutti palatsialueen 400-luvun lopulla. Kuninkaan kuoleman jälkeen palatsi toimi buddhalaisena luostarina 900 vuoden ajan.

Sigirya on kuuluisa erityisesti upeista seinämaalauksistaan, jotka ovat Sri Lankan vanhimpia. Löydät seinämaalaykset Sigiriyan länsiseinämässä olevasta luolasta.
Sigiriya, Sri Lanka. Kalliomaalaus.

Alunperin seinämaalauksissa on ollut kuvattuna satoja naisia, joista on meidän päiviimme säilynyt vain 22. Tutkijoiden mukaan naiset esittävät kuningas Kashyapan pojan hovin naisia.

Maalausten lisäksi Sigiriya tunnetaan muinaisista puutarhoistaan ja kanavoiduista puistoistaan. Sigiriya, sen puutarhat ja ympäristöstään jylhästi kohoava kalliolinnake tekevät vaikutuksen paatuneimpaankin matkustajaan.

Tilaa viisumi ja varaa lennot!

Sri Lankan erikoisuus on valtion edellyttämä elektroninen matkalupa, Electronic travel authorization. Kyse on oikeastaan viisumista, jota haetaan verkon kautta.

Suomesta ei ole suoria lentoja Sri Lankaan. Halvat lennot Helsingistä Colomboon järjestyvät kuitenkin helposti esimerkiksi Frankfurtin tai Lontoon kautta.

Linkit Sri Lankan matkaa varten

Kuvat: James Gordon, Greenwich Photography, Mal B ja Anuradha, Flickr.com.

Vastaa

Onko sinulla aiheeseen liittyviä omia kokemuksia? Jaa kokemuksesi ja omat matkavinkkisi muiden iloksi!