Goa matkakohteena – rikas länsi ja köyhä Intia kohtaavat

Goa on ollut länsimaalaisten turistien kansoittama kohde siitä alkaen, kun hipit ensi kertaa löysivät Goan rannat. Siten Goa tarjoaa turistille pehmeän laskun köyhään suurvaltaan.

Goa herättää intohimoja. Osa Goan kokeneistä ei lakkaa ylistämästä matkakohdetta, osa näkee vain köyhyyden ja likaisuuden. Siksi onkin parasta, että lähdet itse tutustumaan Goaan ja sen rantoihin!
Arambol, Goa

Siirtomaakausi vaihtui turismiksi

Goa poikkeaa Intiasta suuresti. Kaupunki elää käytännössä pelkästä turismista: kaupasta, opaspalveluista, räätälintyöstä ja ravintoloista.

Nykyään Goalla käy joka vuosi huimat kaksi ja puoli miljoonaa turistia, joista useimmille tämä vanha Portugalin kauppakaupunki on ensimmäinen kohtaaminen Intian kanssa.

Portugalin kulttuurinen perintö on tänä päivänäkin osa Goan arkea. Eurooppalainen vaikutus näkyy esimerkiksi uskonnossa: vain 65 % Goan asukkaista on hinduja – kristittyjen osuus on niinkin korkea kuin 24 %.

Turismi on läsnä kaikkialla Goassa. Rantatien varsi on täynnä kojuja, joista voit ostaa tuliaisiksi kaikkea mahdollista ja mahdotonta. Vaatteet, mausteet ja koriste-esineet ovat täällä sulassa sovussa odottamassa rahakkaita turisteja.

Goan nähtävyydet

Suuri osa turisteista tulee varmasti Goalle kauniiden rantojen vuoksi. Kulttuurihistoriasta kiinnostuneiden kannattaa kuitenkin tutustua myös Goan historiallisiin nähtävyyksiin.

Vanha Goa sijaitsee kymmenisen kilometria Panajista itään. Vanha Goa oli siirtomaakaudella Goan pääkaupunki, minkä vuoksi näet siellä joukon vanhoja kirkkoja ja luostareita. Pyhän Monican luostarin yhteydessä oleva kristillisen taiteen museo on sekin näkemisen arvoinen.

Toinen kiinnostava museo on P. Fransiscus Assisilaisen kirkon yhteyteen avattu arkeologinen museo, joka esittelee arkeologisia löytöjä esihistorialliselta ajalta aina keskiajan loppuun saakka. Varsinaisten arkeologisten löytöjen lisäksi täällä on näyttävä kokoelma Goan menneiden vuosisatojen kuvernöörien ja varakuninkaiden muotokuvia.
Goa

Pohjois-Goa on rantalomakohde vailla vertaa

Monet kaikkein suosituimmista Goan rannoista sijaitsevat Pohjois-Goassa. Suomalaisten matkatoimistojen hotelleista monet sijaitsevat juuri täällä.

Goan tunnetuimmat ja suosituimmat rannat:

  • Anjuna. Hipit tekivät Anjunasta maailmankuulun jo kymmeniä vuosia sitten. Nykyään ranta on lapsiperheiden suosima, koska läheinen niemi suojaa rantaa voimakkailta aalloilta.
  • Aguada. Aguada on rauhallinen ranta Pohjois-Goassa. Rauhallisten lomapäivien lisäksi Aguadassa voit tutustua portugalilaisten siirtomaakaudella rakentamaan linnakkeeseen ja kaupungin kauniisiin kirkkoihin. Siten Aguada sopii myös historian harrastajan matkakohteeksi.
  • Calangute. Calangute on on yksi Goan tunnetuimmista rannoista. Palmupuiden reunustama valkoisen hiekan päällystämä ranta on upea paikka viettää rantalomaa – tai bailata auringonlaskun jälkeen trancen tahdissa.

Ostokset ja hintataso

Vaikka Goa on turistikohde, on alueen hintataso suomalaisittain erittäin edullinen. Esimerkiksi kolmen ruokalajin illallinen kahdelle keskitasoisessa ravintolassa maksoi vuonna 2013 noin 6 euroa – täällä eivät siis hinnat päätä huimaa.

Entäpä tuliaiset, mitä Goalta oikein kannattaakaan tuoda Suomeen?

Yksi suosituimmista tuliaisista on paikallinen feni-likööri. Goalla feni valmistetaan cashew-pähkinöistä — muualla sitä tehdään myös kookoksesta. Yllätä vieraasi seuraavan kerran taatusti uudella juomalla!

Käsityöt ovat toinen hyvä tuliaisidea. Goa tunnetaan laadukkaasta silkistä, upeista matoista ja kauniista kupariesineistä. Kevyt silkki sopii mainiosti myös reppureissaajan tuliaiseksi.

Intiasta kannattaa tuoda myös eksoottisia ja edullisia mausteita, joiden avulla saat kotimaassakin loihdittua intialaisia aromeja ruokapöytään.

Goan sää

Goalla on aina lämmintä. Suuren osan vuodesta aurinko paahtaa monen mielestä liiankin polttavasti.

Sen vuoksi paras aika matkustaa Goalle on syksy ja keskitalvi, lokakuusta helmikuun loppuun saakka.

Loppukesällä (heinäkuussa ja elokuussa) vallitsee monsuunikausi. Silloin vettä sataa runsaasti, joten loppukesällä Goa ei ole paras mahdollinen valinta matkakohteeksi.

Matkat ja lennot

Goan ainoa lentokenttä sijaitsee Vasco da Gaman kaupungissa. Halvat lennot Suomesta Goalle kestävät noin vuorokauden, ja silloin matkaan kuuluu usein pari välilaskua. Tällöin halvimmat lentoliput irtoavat ajankohdasta riippuen noin 600 eurolla.

Sen sijaan majoitus on huomattavan huokeaa verrattuna Euroopan kaupunkikohteisiin. Keskitasoisen hotellin kahden hengen huone maksaa noin 20 euroa yöltä.

Helpoin tapa matkustaa Goalle on tietysti valmismatkan ostaminen. Tällä hetkellä valmismatkoja järjestää ainakin Aurinkomatkat. Halvimmat viikon matkapaketit maksavat noin 950 euroa.

Muista myös

Muista tarkistaa rokotustilanteesi ennen matkalle lähtöä. Rokotuksista tärkein on A- ja B-hepatiittirokotus.

Suuri osa Intiasta on malaria-aluetta. Tällä hetkellä myös Goalle matkustaville suositellaan estolääkitystä, jos matka suuntautuu Pohjois-Goan rantakohteisiin, kestää yli kaksi viikkoa tai matkaan liittyy yön yli kestäviä retkiä maaseudulle.

Estolääkityksen lisäksi monsuunikaudella suositellaan käytettäväksi hyttyskarkotteita.

Kuvat: Shahnawaz Sid ja Runran (Flickr.com).

Vastaa

Onko sinulla aiheeseen liittyviä omia kokemuksia? Jaa kokemuksesi ja omat matkavinkkisi muiden iloksi!