Malediivit on upea matkakohde Intian valtamerellä

Malediivit on kallis mutta upea matkakohde Intian valtamerellä. Monet sen saarista ovat tropiikin paratiisisaarista upeimpia!

Malediivit on 26 atollin ja 1190 saaren muodostama valtio. Näistä noin 200 saarta on asuttuja, lisäksi 80 saarella on turistikyliä.

Turismi on erittäin tärkeä tulonlähde Malediiveilla: 20 % bruttokansantuotteesta syntyy matkailusta. Lisäksi yli 90 % valtion verotuloista muodostuu turismiin liittyvistä veroista ja tulleista.

Malediivit, ranta ja vene.

Upeita rantoja ja koralliriuttoja

Suurin osa lomanviettäjistä saapuu Malediiveille saarten upeiden hiekkarantojen ja koralliriuttojen houkuttelemina. Sukeltajalle ne tarjoavat unohtumattomia kokemuksia, ja me muutkin saamme nauttia vertaansa vailla olevien paratiisisaarten täydellisestä lomatunnelmasta.

Malediivien turistisaarilla ei oikeastaan voi tehdä juuri muuta kuin uida, sukeltaa, nukkua ja osallistua hotellin järjestämiin aktiviteetteihin. Yleensä hotellit järjestävät tanssi- ja muuta viihdeohjelmaa ainakin muutamana iltana viikossa. Kannattaa siis tutustua hotellin verkkosivuihin ennen matkan varaamista!

Upean valkoiset korallihiekkarannat riittävätkin monille syyksi lentää näillä Intian valtameren paratiisisaarille. Jos kaipaat hiukan auringon alla loikoilua enemmän toimintaa, voit ihailla pinnanalaista elämää snorkkelin ja maskin avulla.

Lisäksi Malediiveilla järjestetään runsaasti laitesukelluskursseja, joille osallistuminen paljastaa sinulle aivan uuden maailman. Useimmat sukellusfirmat kuitenkin edellyttävät, että olet käynyt lääkärintarkastuksessa jo ennen matkaasi.

Malediiveilla vuoroveden vaikutuksesta vedenpinnan korkeus vaihtelee päivittäin. Vaihtelun suuruus riippuu vuodenajasta ja kuukauden vaiheesta. Atollien ulkopuolella vuorovedestä aiheutuu voimakkaita vedenalaisia virtauksia. Siksi sukellusharrastuksen alkuvaiheessa suositellaan atollien sisällä olevia riuttoja, joissa virtaukset ovat heikompia.

Kaksi rantatuolia Malediiveilla.

Malediivien sää – kaksi kaunista vuodenaikaa

Malediivien ilmasto sopii loistavasti unelmaloman viettoon. Trooppisella vyöhykkeellä vuosi jakautuu kahteen vuodenaikaan:

  • kuivan koillismonsuunin aika joulukuusta maaliskuuhun
  • sateisen lounaismonsuunin aika toukokuusta marraskuuhun.

Kuuma ja kuiva huhtikuu ajoittuu vuodenaikojen väliin.

Vuodenaikojen vaihtelu ei juuri vaikuta lämpötilaan: keskilämpötila on ympäri vuoden vakaa 30 astetta.

Talvikausi on Malediiveilla tärkein turismin sesonki. Euroopan talven ja kevään aikana Malediivien sää on kenties kauneimmillaan. Monen mielestä meikäläiset lopputalven ja kevään kuukaudet helmikuusta huhtikuuhun ovat paras aika matkustaa Malediiveille.

Kesäkuukausina Malediivien sää on aivan yhtä lämmin kuin talvellakin. Kosteus, myrskyt ja sateet voivat kuitenkin pilata lomatunnelman. Jos olet valmis ottamaan tämän riskin, saat lennot ja hotellin esimerkiksi heinäkuussa tai elokuussa selvästi huippusesonkia halvemmalla.

Romanttinen häämatka Malediiveille

Malediivit on tyypillinen häämatkakohde: häämatkan kohteeksi valitaan usein eksoottinen kohde, jonne ei muuten tulisi matkustettua. Samalla matkasta ollaan valmiita maksamaan tavallista enemmän.

Malediivien virallisilla matkailusivuilla mainostetaankin saarten tarjoavan intiimin ja kauniin ympäristön häämatkalle. Monet hotellit ja resortit ottavatkin häämatkaa viettävän nuorenparin erityisen hyvin vastaan. Hotellille kannattaa siis mainita jo varausta tehdessään matkan tarkoituksesta!

Lomasaarten keinotodellisuus eroaa Malediiveista

Lähes kaikki Malediivien asukkaat ovat islaminuskoisia. Siten alkoholi, sianliha, koirat ja muiden uskontojen julkinen harjoittaminen ovat kiellettyjä Malediivien asutuilla saarilla.

Kuitenkin turistisaaret muodostavat oman keinotodellisuutensa, jossa kaikki on sallittua. Siten Malediivien lomakohteet eivät anna sinulle minkäänlaista kuvaa Malediivien todellisesta elämästä, kulttuurista ja yhteiskunnasta.

Valitettavasti matkustaminen paikallisten asuttamille saarille ei ole aivan yksinkertaista. Saarelta toiselle matkustava turisti nimittäin tarvitsee atollien välisen matkailuluvan, Inter Atoll Traveling Permit. Sen saaminen edellyttää paikallisen asukkaan kirjallisen vierailukutsun.

Atollien välistä kulkulupaa ei kuitenkaan edellytetä järjestetyille saarikierroksille osallistuvalta turistilta.

Toinen poikkeus on pääatolli, jolla sijaitsee Malediivien pääkaupunki Malé. Sen vuoksi matkakohteeksi kannattaa valita Malé, jos olet kiinnostunut näkemään Malediiveista muutakin kuin turistirantoja, merituulessa huojuvia palmuja ja elämää kuhisevia koralliriuttoja.

Malediivit

Malé on Malediivien pääkaupunki

Malé tarjoaa jonkin verran enemmän nähtävää ja koettavaa kuin turistisaaret. Esimerkiksi seuraavat Malén nähtävyydet sopivat useimpien matkaohjelmaan:

  • Islamilainen keskus. Islamilaisen keskuksen moskeijaan mahtuu 5000 ihmistä. Keskus on avoinna vierailijoille muulloin kuin rukoushetkien aikana.
  • Kansallismuseo. Vanhaan sulttaaninpalatsiin on rakennettu pieni kansallismuseo.
  • Perjantain moskeija rakennettiin jo vuonna 1656. Valitettavasti turistit eivät pääse vierailemaan moskeijaan ilman etukäteen saatua lupaa.

Malediivien hintataso on korkea

Monen muun etelämeren lomakohteen tavoin Malediivit on varsin kallis matkakohde. Koska turistit majoitetaan pitkälti omille turistisaarilleen, määrittyy Malediivien hintataso turistien maksukyvyn mukaan.

Siten Malediivit onkin aasialaiseksi matkakohteeksi hintava. Saarilla ei juuri ole reppuselkämatkailijoita eikä heille suunnattuja edullisia palveluita. Siinäkin tapauksessa, että onnistut löytämään edullisen lennon ja hotellin, tulevat ateriat ja palvelut maksamaan sinulle pitkän pennin.

Hintataso vaihtelee toki saarelta toiselle, olipa sitten kyse hotellin ravintolasta tai sukellusretken hinnasta. Sama koskee lomahotellien hintaa. Varaudu joka tapauksessa maksamaan majoituksesta ainakin 100-200 euroa yöstä, luksus maksaa tätäkin enemmän.

Myös luksushotellin hinta saattaa vaihdella suuresti riippuen siitä, minkä matkatoimiston tai verkkosivuston kautta varaat majoituksesi. Hintojen vertailu siis kannattaa, vaikka halvalla lomastasi tuskin selviät.
Malediivit

Valmismatka on suhteellisen edullinen tapa saapua maahan

Korkean hintatason vuoksi valmismatka on suhteellisen edullinen tapa viettää unelmalomaa Malediiveilla. Tällä hetkellä (vuonna 2013) ainakin Finnmatkat ja Kaleva Travels järjestävät valmismatkoja Malediiveille.

Näistä Finnmatkat ovat selvästi edullisempia: kahden viikon all inclusive -loma lentoineen irtoaa halvimmillaan noin 2600 eurolla. Siten unelmaloma Malediiveilla on käytännössä kenen tahansa ulottuvilla!

Myös valmismatkat ovat usein omatoimimatkoja. Esimerkiksi Tjäreborgin valmismatkalla lennetään Maléen, josta lentokenttäkuljetukset hotellisarille hoidetaan joko vesitasolla tai pikaveneellä. Toisinaan välilaskut ovat tarpeellisia vielä maan sisällä.

Kuvat: R. Gielen (Flickr.com), ~Konny (Flickr.com).

Vastaa

Onko sinulla aiheeseen liittyviä omia kokemuksia? Jaa kokemuksesi ja omat matkavinkkisi muiden iloksi!