Kerala on kauneinta ja vaurainta Intiaa

Keralan kauniit rannat olivat tärkeä merenkulkun kohde jo vuosituhansia sitten: Keralasta haettiin mausteet muinaisen Rooman pöytiin ja kaukaisen Kiinan keittiöihin.

Keralasta kuljetettiin länteen ja itään nykymaailmassa tavallisia mausteita, kuten pipuria, kanelia, kardemummaa ja inkivääriä.
Keralan takavesiä.

Menneinä aikoina mausteiden ja rahan lisäksi laivoilla matkusti uusia ajatuksia, keksintöjä ja uskontoja. Ne kaikki jättivät jälkensä Keralaan.

Vuosisatainen kansainvälisyys näkyy Keralan kaupunkikuvassa: Keralan kaupungeissa näet yhtä hyvin moskeijoita minareetteinen, hindutemppeleitä kuin kirkontornejakin. Monimuotoisen menneisyyden ja värikkään nykyajan kohtauspaikkana Kerala on kiehtova matkakohde, jossa voit kohdata vuosituhantisia perinteitä.

Pääkaupunki Thiruvananthapuram – erinomainen tukikohta

Keralan pääkaupunki Thiruvananthapuram (Trivandrum) on yksi Intian vanhimmista kaupungeista, joka mainitaan satunnaisesti jo muinaisen Kreikan ja Rooman kirjallisuudessa. Nykyään se on osavaltion suurin kaupunki ja hallinnollinen keskus.

Thiruvananthapuramiissa on paljon nähtävää. Valitettavasti vain hindut pääsevät tutustumaan paikalliseen Sri Padmanabhaswamyn temppeliin – meidän muiden täytyy tyytyä ihailemaan 1700-luvulla rakennettua temppeliä ulkopuolelta.

Sen sijaan viereinen Puttan Malikan palatsi on avattu parikymmentä vuotta sitten suurelle yleisölle. Kuninkaallinen palatsi edustaa paikallista perinteistä arkkitehtuuria ja on ehdottomasti näkemisen arvoinen.

Kochi on Keralan toiseksi suurin kaupunki

.Kalastusverkkoja, Cochin, KeralaKeski-Keralan rannikolla sijaitseva Kochi on osavaltion toiseksi suurin kaupunki ja liike-elämän keskus, joka tuntuu pääkaupunkia suuremmalta ja eläväisemmältä.

Kochi on myös matkailijoiden suosiossa, sillä siellä on mahdollista nähdä lähes ympäri vuoden erilaisia kiinnostavia rituaaleja ja esityksiä.

Valitettavasti jatkuva turistivirta alkaa näkyä kaupungissa. Vanhat siirtomaa-ajan rakennukset alkavat kadota hotellien keskelle. Siitä huolimatta Kochi on vielä säilyttänyt paljon historiallista charmiaan, mikä ansiosta se on seikkalunhaluisten keskuudessa suosittu matkakohde.

Kalarippayattu on akrobaattinen taistelulaji

Kerala tarjoaa turistille paljon eksoottista nähtävää. Urheilusta kiinnostuneen seikkalijan kannattaa hankkiutua katsomaan paikallista kamppailulajia, kalarippayattua.
Kalaripayattu-taistelijoita kehässä

Kalarippayattu on syntynyt vuosituhansien kuluessa. Se jakautuu kahteen perinteeseen, eteläiseen ja pohjoiseen. Molemmat yhdistävät hyppyjä, potkuja, venytyksiä ja pyörähdyksiä akrobaattisiksi liikesarjoiksi.

Pidemmälle edistyneet kamppailijat ottavat käyttöön myös aseet: miekat, kilvet, veitset, keihäät ja nuijat antavat oman säväyksensä tälle taistelulajille.

Thiruvananthapuramissa paras paikka nähdä kalarippayattua on CVN Kalari Sangam, joka sijaitsee noin puolen kilometrin päässä temppelistä. Esityksiä pääset seuraamaan aamulla puoli seitsemästä kahdeksaan.

Jumalten teatteria

Keralan turistialueilla esitetään usein traditionaalisen kathakali-teatterin eepoksia lyhennettyinä turistiversioina. Seikkailumatkailija ei tyydy näihin vesitettyihin versioihin, vaan hakeutuu seuraamaan todellista jumalten teatteria.
Kathakali-näyttelijä

Kathakali syntyi alueen temppeleissä 1500-1600-luvuilla varhaisempien rituaalien pohjalta. Alkuperäisten rituaalien ja esitysten taustalla on tekstejä jopa kahden vuosituhannen takaa. Siten kyse on maailman vanhimmasta vielä voimissaan olevasta teatteriperinteestä.

Kathakali-teatteria esitetään tavallisimmin temppeleiden festivaaleissa. Silloin kathakali-esitys alkaa iltakymmenen tienoilla jatkuakseen aamunkoittoon saakka.

Keralaan matkustaessasi sinun kannattaa ottaa jo etukäteen selvää eri temppeleiden festivaaleista. Näin voit suunnitella matkan ajankohdan ja matkareitin siten, että varmasti pääset seuraamaan aitoa kathakalia.

Hyviä tiedonlähteitä ovat:

Kerala on kasvissyöjän paratiisi

Keralan keittiö on ihastuttava yhdistelmä paikallisia raaka-aineita ja eri ilmansuunnista saapuneita vaikutteita. Oikeastaan on vaikea edes puhua yhtenäisestä Keralan ruokakulttuurista, koska eri kansojen, kastien ja uskontojen edustajat noudattavat niin erilaisia ruokavalioita.

Mausteet ja raaka-aineet yhdistävät kuitenkin useimpia ruokakulttuureita. Paikalliset mausteet – jeera, pippurit, kurkuma, kaneli, neilikka ja currynlehdet – antavat arominsa paikalliseen ruokaan. Tuore kookos tuo niihin täyteläisyyttä ja ruokien chili säväyttää tottuneempaakin intialaisen ruoan ystävää!

Keralan keittiö hemmottelee varsinkin kasvissyöjiä. Perinteisesti ylimmän kastin bramiinit syövät pelkkää kasvisruokaa, minkä ansiosta vegetaristia tai vegaania ei katsota kummeksuen.

Paikallista kasvisruokaa pidetään usein Etelä-Intian keittotaidon huipentumana. Tarjolla on kirjaimellisesti satoja kasvisruokalajeja, joten pitkälläkään matkalla ei ehdi kyllästyä tarjontaan. Kerala on siis erinomainen kulinaristin ja kasvissyöjän matkakohde.

Ruokailuun liittyy yksi ehdottomasti muistettava seikka: syö oikealla kädellä. Perinteisesti vasen käden on varattu hygieniasta huolehtimiselle. Oikeaa kättä taas käytetään esimerkiksi syömiseen, kättelyyn ja lahjojen vastaanottamisen. Tämän tavan noudattaminen auttaa pysymään terveenä!

Junalla on hauska matkustaa – myös Intiassa

Erilaisia matkustusluokkia riittää Keralan junissa joka lähtöön.Kun meillä pärjätään kahdella luokalla, löytyy Keralassa luokkia ainaseitsemänteen saakka.

Junan ykkösluokassa matkustaminen on erittäin miellyttävä tapa nähdä Keralaa. Ilmastointi pitää hytit viileänä ykkös- ja kakkosluokassa, minkä ansiosta pitkäkin matka sujuu mukavasti.

Junamatka Keralassa on kokemus.

Tavallinen kansa matkustaa yleensä kolmosluokassa vailla mukavuuksia, mutta turistin kannattaa ehdottomasti maksaa kakkosluokan miellyttävästä hytistä.

Valitettavasti junat eivät tahdo pysyä Keralassakaan aikataulussa — mikä voi tehdä junareitin puolimatkasta kyytiin nousevalle asemalla odottelusta tuskallista.

Junaan kannattaakin nousta lähinnä kaupungeissa, joista junareitti alkaa. Silloin pääset todennäköisesti liikkeelle aikataulun mukaisesti. Perille saatat sitten saapua enemmän tai vähemmän toivomaasi myöhässä.

Lisätietoja Keralan ja muun Intian junayhteyksistä sekä lippujen hinnoista löydät seuraavilta verkkosivuilta:

Bussi ja taksi ovat parhaat tavat liikkua Keralassa: maantietä pitkin pääset junaa nopeammin ja varmemmin perille!

Majoitusta joka budjettiin sopivaan hintaan

Varsinkin turistialueilla hotellien hintataso on intialaisittain huiman korkea varsinkin turistisesongin aikaan.
Uima-allas Keralassa

Jos olet valmis tyytymään hiukan vaatimattomampaan majapaikkaan, onnistuu edullisen huoneen löytäminen vielä nykyäänkin.

Tilanne vaihtelee siis alueittain. Kaupungeissa huoneen löytäminen saattaa olla hankalaa, mutta turistien suosimilla alueilla majoitus löytyy yleensä helposti.

Intiassa hotelleilla täytyy olla painetut hintatiedot. Käytännössä hinta on usein suuntaa-antava: jos kaupungin hotellit näyttävät olevan tyhjiä tai hinta vaikuttaa ylitseampuvan korkealta, tinkiminen tuottaa usein tulosta. Tällöinkin joudut maksamaan hotellihuoneesta perittävän ylellisyysveron (7,5 % tavallisesta huoneesta, 12,5 % ilmastoidusta huoneesta) huoneen virallisen hinnan mukaan laskettuna.

Edullisimmissa hotelleissa kylpyhuoneessa on ei yleensä ole lämmintä juoksevaa vettä. Myös vessanpytty saattaa puuttua kokonaan!

Sen vuoksi vähänkin varoissaan olevan turistin kannattaa uhrata 10-15 euroa (750-1000 rupiaa) keskitason hotelliin, jossa huoneessa on kaapelitelevisio ja suihkusta tulee lämmintä vettä. Tavallisesti ilmastointi maksaa tuohon vielä 500-1000 rupiaa lisää.

Kuvat: Exfordy, Christian Haugen, Jynxzero ja Pranav Bhasin, Flickr.com.

Oletko tehnyt matkan Keralaan? Kerro kokemuksistasi blogin lukijoille!

Vastaa

Onko sinulla aiheeseen liittyviä omia kokemuksia? Jaa kokemuksesi ja omat matkavinkkisi muiden iloksi!