Jordania – rantalomaa ja kulttuurimatkailua

Jordania on viime vuosina noussut suosituksi matkakohteeksi. Se sopii yhtä hyvin rantaelämän etsijälle kuin kulttuurilomaa kaipaavalle.
Aqaba. Kuva: BBM Explorer, Flickr.com.

Punainenmeri on oivallinen rantakohde

Kuohuva Lähi-Itä saattaa tuntua epävarmalta lomakohteelta. Kuitenkin Jordania on aivan Yhdistyneisiin arabiemiraatteihin tai Egyptiin verrattavissa oleva matkakohde.

Jordaniaan järjestettiin ensimmäiset valmismatkat Suomesta jo 1980-luvulla. Sen jälkeen pakettimatkoissa oli pitkä tauko, mutta tällä hetkellä ainakin Apollomatkat tarjoaa lomamatkoja maahan.

Lento Jordaniaan kestää noin viisi tuntia. Viiden tunnin lentomatka palkitaan kuitenkin runsaskätisesti, sillä perillä matkailijaa odottavat upeat historialliset kohteet ja loistavat hiekkarannat.

Kesä jatkuu lähes ympäri vuoden

Lähi-itä sopii matkakohteeksi käytännössä ympäri vuoden. Kuumimman kesän aikana lämpötila voi tietysti nousta tukahduttavan kuumaksi. Miellyttävin matkailusesonki ajoittuukin myöhäiseen syksyyn ja varhaiseen kevääseen.

Sen vuoksi monet pitävät Jordaniaa ennenkaikkea Punaisenmeren rantalomakohteena, jossa voi sukeltaa, snorklata ja harrastaa erilaisia vesiurheilulajeja.

Aqaba on tunnetuin matkakohde

Punaisenmeren rantapaikoista tunnetuin on Aqaba (Akaba), jonne meiltä lennettiin jo 1980-luvulla. Aqaba onkin oivallinen rantalomakohde, jossa ei tarvitse palella edes keskitalvella.

Aqaba on noin 80 000 asukkaan kaupunki. Kyse ei siis ole pelkästä lomakohteesta — Aqabassa näet myös paikallista arkea. Kuitenkin löydät Aqabasta kaikki tarvitsemasi palvelut.

Aqaba on hyvä matkakohde liikunnallista rantalomaa kaipaavalle. Varsinkin sukelluksen harrastajat tuntevat Aqaban ja Punaisenmeren hyvänä lomakohteena: kirkas vesi ja koralliriutat saavat hymyn sukeltajien huulille!

Aqaba sopii myös lapsiperheen matkakohteeksi, sillä monet alueen hotelleista sijaitsevat aivan rannalla. Monissa hotelleissa järjestetään myös lapsille omaa ohjelmaa.

Tala Bay on uusi rantakohde

Tala Bay on toinen Jordanian rantakohde, jonne järjestetään valmismatkoja Suomesta. Se sijaitsee noin 15 km päässä Aqabasta, joten myös Tala Baystä pääset helposti tutustumaan Aqabaan.

Tala Bay koostuu useista luksustason hotelleista. Lomakylästä löydät esimerkiksi viiden tähden Radisson- ja Mövenpick-hotellit.

Tarjolla on siis luksusta melko kohtuulliseen hintaan.

 

Nabatealaisten kalliokaupunki Petra

Jordania on loistava kulttuurilomakohde ainakin historiasta kiinnostuneille matkailijoille — varsinkin antiikin Rooman historian harrastajat löytävät maasta toinen toistaan upeampia kohteita.

Petran kallioon hakattu kaupunki on varmasti niistä tunnetuin. Kallioon hakPetra, Jordania. Kuva: amerune, Flickr.com.attu kaupunki on unohtumaton näky, joka tuli kaikkialla maailmassa tunnetuksi Indiana Jones -elokuvan myötä. Sen lisäksi Petra on valittu yhdeksi maailman seitsemästä uudesta ihmeestä.

Petra rakennettiin aikanaan nabatealaisten pääkaupungiksi. Nabatealaiset olivat monen muun lähi-idän kansan tapaan paimentolaisia, jotka lopulta asettuivat paikoilleen. He eivät kuitenkaan rakentaneet tavanomaista kaupunkia.

Valitettavasti kuuluisuuden myötä Petrasta on tullut kallis turistikohde. Pääsylippu kaupunkiin nimittäin maksaa viitisenkymmentä euroa.

Kahden miljoonan asukkaan Amman

Jordanian pääkaupunki Amman on kasvanut konfliktien myötä: vuosien 1948 ja 1967 sodat toivat Ammaniin satojatuhansia palestiinalaispakolaisia. Irakin sotaa seurasi uusi pakolaisaalto, joka toi kaupunkiin runsaasti irakilaisia.

Amman jakautuu kahteen toisistaan suuresti poikkeavaan osaan. Länsi-Amman on vaurasta aluetta, jossa ihmiset pukeutuvat varsin länsimaalaisesti. Itäiset kaupunginosat taas ovat työväenluokan asuma-aluetta, jossa turisteja näkee huomattavasti vähemmän.
Amman, moskeija. Kuva alazaat, flickr.com.

Väestönkasvua on seurannut talouskasvu — nyt Ammanista rakennetaan hyvää vauhtia Dubaita muistuttavaa liike-elämän keskusta. Kaupunki elää siis suurta murrosvaihetta monen muun Lähi-Idän kaupungin tavoin.

Tällä hetkellä pääset vielä näkemään perinteisen Ammaniin, kymmenen vuoden päästä kaupunki saattaa olla jo aivan toisen näköinen.

Vastaa

Onko sinulla aiheeseen liittyviä omia kokemuksia? Jaa kokemuksesi ja omat matkavinkkisi muiden iloksi!