Intian nähtävyydet: top 5

Suunnitteletko matkaa Intiaan? Seuraavat viisi nähtävyyttä kuuluvat jokaisen Intian kiertomatkan kohokohtiin!

Taj Mahal, Agra

Taj Mahal

Taj Mahal on välittömästi tunnistettu Intian symboli, aivan kuten ihmiset kaikkialla maailmassa yhdistävät Vapaudenpatsaan New Yorkiin. Se on Intian tunnetuin nähtävyys, ja yksi koko maailman kauneimpia rakennuksia. Siksi Taj Mahal kuuluu itseoikeutetusti jokaisen Intian kiertomatkan kohteisiin.

Taj Mahalin rakennutti suurmogulien valtakunnan hallitsija Shah Jahan 1632-1648 vaimonsa hautamausoleumiksi. Myös hallitsija aikanaan haudattiin samaan mauseoleumiin vaimonsa vierelle. Taj Mahal on rakennettu valkoisesta marmorista. Hautarakennuksen lisäksi rakennuskompleksiin kuuluu muuri, 17 hehtaarin laajuinen puisto, portti, moskeija ja vierastalo.

Taj Mahal valittiin UNESCOn maailmanperintökohteiden joukkoon vuonna 1983.

Elloran luolat

Ellora, Intia
Ellora on pieni kaupunki, joka sijaitsee noin 30 kilometrin päässä Aurangabadista Maharashtran osavaltiossa. Ellora tunnetaan 34 ihmisen louhimasta luolasta, jotka ovat peräisin 400-900-lukujen väliltä.

Elloran luolat ovat temppeleitä ja luostareita. Ne kertovat Intian monikulttuurisuudesta ja suvaitsevaisuuden perinteestä, sillä alueella on yhtä lailla hindujen, buddhalaisten kuin jainalaistenkin pyhiä paikkoja.

Myös Ellora kuuluu UNESCOn maailmanperintökohteisiin.

Kultainen temppeli, Amritsar

Kultainen temppeli, Amritsar
Amritsar sijaitsee Pakistanin rajalla, Punjabin osavaltiossa. Amritsar tunnetaan Kultaisesta temppelistä, Harmandir Sahib.

Kultainen temppeli rakennettiin 1500- ja 1600-lukujen vaihteessa. Se on sikhien tärkein pyhä paikka ja kulttuurinen keskus, jossa vierailee joka päivä yli 100 000 ihmistä. Temppelissä tarjoillaan pyhiinvaeltajille joka päivä linssikeittoa ja leipää, mikä tekee siitä yhden maailman suurimmista ilmaisista keittiöistä.

Temppeli on avoinna myös muille kuin sikheille ihonväristä, sukupuolesta ja uskonnosta riippumatta. Vierailijoiden odotetaan pesevän jalkansa ja liikkuvan alueella paljain jaloin. Lisäksi kunnioittava pukeutuminen edellyttää pään peittämistä.

Punainen linnoitus eli Lal Qila, Delhi

Punainen linnoitus eli Lal Qila, Delhi
Punaisen linnoituksen rakensi myös Taj Mahalin rakennuttajana tunnettu Shah Jahan 1600-luvulla Delhiin. Linnoitus on vanhan Delhin suurin ja merkittävin historiallinen monumentti, joka otettiin UNESCOn maailmanperintöluetteloon vuonna 2007.

Vuosisatojen mittaan valloittajat ovat tehneet tuhojaan linnoituksessa, mutta se on edelleen ehdottomasti näkemisen arvoinen kohde.

Hawa Mahal, Jaipur

Hawa Mahal, Jaipur
Hawa Mahal eli ”Tuulten palatsi” sijaitsee Jaipurissa, Rajastanissa. Sen rakennutti maharadja Sawai Pratap Singh vuonna 1799 näkösuojaksi, jonka lähes tuhannen ikkunan kautta hovin naiset saattoivat tarkastella kadun tapahtumia ja pysyä samalla itse uteliailta katseilta piilossa.

Kuvat: Travelling Slacker, Arlan Zwegers, Rohan Babu, Rajkumar 1220 (Flickr.com).

Vastaa

Onko sinulla aiheeseen liittyviä omia kokemuksia? Jaa kokemuksesi ja omat matkavinkkisi muiden iloksi!