Gilin saaret – sukeltajan matkakohde Indonesiassa

Indonesiassa sijaitsevat Gilin saaret tunnetaan erityisesti sukeltajan matkakohteena. Rauhallinen lomakohde sopii kuitenkin jokaiselle, joka haluaa viettää rennon loman trooppisella paratiisisaarella.

Reppuselkämatkailijoiden keskuudessa Gilin saarten suosio alkoi kasvaa jo 1980-luvulla. Gili ei vielä kuulu suurten matkatoimistojen ohjelmaan – siksi saarille kannattaa suunnata juuri nyt.

Kolme saarta (Gili Air, Gili Trawanga ja Gili meno) sijaitsevat vierivieressä, Lombokin luoteisrannikon tuntumassa. Saaret onkin helppoa yhdistää Lombokin matkaan, jos sinulla on käytettävissäsi edes hiukan ylimääräistä aikaa. Jos taas tarkoituksesi on kiertää Indonesiaa vähän pidempään, on myös Bali ehdottomasti matkan arvoinen.

Gili Air

Gili Air sijaitsee lähinnä Lombokia, ja sen väkiluku on saarista suurin. Saari sopii erinomaisesti niin häämatkakohteeksi kuin aktiivilomaa kaipaavalle sukelluksen harrastajalle. Viime vuosina Gili Air on alkanut kiinnostaa myös reppureissaajia naapurisaaren Gili Trawangan hintatason noustessa.

Gili Airin palvelut keskittyvät saaren itä- ja etelärannalle, jonne myös reittiveneet saapuvat. Saari on kuitenkin niin pieni, että tutustut siihen nopeasti jalan – Gili Airin ympäri kävelet nimittäin puolessatoista tunnissa.

Saarelta löydät runsaasti hyviä ruokapaikkoja, joissa voit nauttia esimerkiksi grillatusta kalasta. Turismin myötä tänne ovat tietysti löytäneet tiensä myös pizza, salaattibuffetit ja lounaspatongit.

Gili Trawangan

Gili TrawanganGili Trawangan on kolmesta saaresta suurin, ja sen väkiluku on noin 800 asukkaan tienoilla.

Gili Trawangan nousi kolmikosta ensimmäisenä suosituksi matkakohteeksi. Varsinkin 1990-luvulla saarella oli maine villinä bilepaikkana, jossa huumeet olivat halpoja, eikä poliisia ollut lähimaillakaan. Viime aikoina saari on siistiytynyt selvästi.

Samalla Gili Trawanganin hintataso on noussut. Halpamajoituksen ja rantojen lisäksi tarjolla on nykyään jopa satoja dollareita yöltä maksavia huviloita.

Trawangan on silti edelleen myös reppumatkalaisten suosima saari, jonka baarit ja bileet houkuttelevat kaksi-kolmekymmenvuotiaita eri puolilta maailmaa.

Gili Meno

Gili Meno
Gili Meno on saariryhmän pienin saari, jossa voit vielä tavoittaa aution saaren tunnelmaa: saarella asuu vain 400 vakituista asukasta!

Sen lisäksi löydät Gili Menolta saariryhmän hienoimmat rannat. Niihin tutustut nopeasti, sillä rauhallista tahtia kävellen kierrät saaren puolessatoista tunnissa.

Gilin saarten aktiviteetit

Gili AirGilin saaret tarjoavat aktiviteetteja lähinnä merenpinnan alaisista maisemista kiinnostuneille. Upeat koralliriutat ympäröivät jokaista kolmea saarta, ja kirkkaan veden ansiosta silmiesi eteen aukeaa unohtumattomia näkymiä.

Gilin saarilla on useita PADI-lisensoituja sukellusyrityksiä, joiden valikoimaan kuuluu myös edullisia sukelluskursseja. Kokeneemmat sukeltajat voivat osallistua myös usean päivän mittaisille sukellusretkille.

Koska koralliriutat ympäröivät saaria kaikkialla, sopivat Gilin saaret myös snorklaajalle. Mikäli snorklauskin tuntuu sinusta liian urheilulliselta, voit tutustua koralliriuttojen elämään myös lasipohjaisen veneen avulla – silloin pinnanalainen maailma aukeaa jopa uimataidottoman ihailtavaksi.

Muista kuitenkin, että merivirtaukset saarten välillä ovat petollisia. Etäisyydet saarten välillä ovat nimittäin houkutelleet turisteja yrittämään saarelta toiselle uimista – toisinaan kohtalokkain seurauksin.

Liikkuminen Gilin saarilla


Gilin pienillä saarilla ei juuri tarvita motorisoituja liikennevälineitä. Useimmat matkailijat pärjäävät jalkakyydillä, mutta toisinaan hevoskärrykyyti saattaa tuntua merellä vietetyn päivän uuvuttamasta miellyttävämältä.

Veneellä Gilin saarille

10548619613_98de4af50c

Gilin saarille pääset sekä Balilta että Lombokista. Koska saaret ovat aivan Lombokin tuntumassa, yhteydet Lomnokilta ovat erinomaiset.

Lombokin Bangsalista lähtee veneitä Gilin saarille aamukahdeksasta iltaviiteen saakka. Veneillä ei ole tarkkaa aikataulua: matka alkaa, kun tarpeeksi monta halukasta on saapunut laivalle. Varmimmin pääset vähällä odotuksella, kun saavut Bangsalin venesatamaan iltapäivällä kahden, kolmen aikoihin.

Saarten välillä kiertää myös erityinen matkailijoita silmälläpitäen erityinen saarihyppely-yhteys. Reittiä liikennöidään aikataulun mukaan kaksi kertaa päivässä.

Kuva: Bart Speelman, Beyond Neon, Ben Bland, Michael Osmenda, Rudy (New Routes), Yeowazup (Flickr).

Vastaa

Onko sinulla aiheeseen liittyviä omia kokemuksia? Jaa kokemuksesi ja omat matkavinkkisi muiden iloksi!