Bali palkitsee pitkän matkan ruhtinaallisesti

Balin kauniit rannat, vehreän trooppiset sademetsät ja huikaisevat vuoret palkitsevat matkalaisen pitkän lentomatkan jälkeen. Ei siis ihme, että Bali on suosittu matkakohde ja maailmanympärimatkan etappi!

bali-rantalomaKolmen miljoonan asukkaan Bali on muodostunut Indonesian tärkeimmäksi matkakohteeksi.

Sinne saapuu joka vuosi sankoin joukoin pakettimatkan ostaneita turisteja ja seikkailunhaluisia travellereita eri puolilta maailmaa: Balin ovat löytäneet niin surffipummit, perheloman viettäjät kuin kuherruskuukauden viettäjät. He kaikki löytävät Balilta etsimänsä, olipa se aurinkoa, rauhaa, kulttuuria tai aktiviteetteja.

Bali on upea rantalomakohde

Päiväntasaajan tuntumassa sijaitsevan Balin trooppinen ilmasto, eksoottiset herkut ja valkeat rannat ovat tehneet saaresta suositun matkakohteen myös suomalaisten keskuudessa.

Bali sopiikin rantalomakohteeksi ympäri vuoden. Kuitenkin syyskuusta huhtikuuhun kestävän sadekauden sijaan monet turistit pitävät ennemminkin kuivasta ja aurinkoisesta kesäkaudesta. Tropiikissa kun ollaan, saattavat tietysti rajut sateet yllättää myös keskellä kuivaa vuodenaikaa. Siksi kesäkuukaudet ovatkin paras aika matkustaa Balille.
Rantaelämää. Bali.

Denpasarin nähtävyydet jäävät moneltä näkemättä

Saaren pääkaupunki Denpasar on useimmille travellereille pelkkä välietappi siirryttäessä huikeille hiekkarannoille tai eksoottisiin pikkukaupunkeihin. Silti Denpasar on kiehtova kaupunki, jossa voi hyvinkin viettää muutaman päivän.

Denpasarin temppelit, historialliset palatsit ja mielenkiintoiset museot nimittäin tekevät siitä kiinnostavan kaupunkikohteen. Oikeastaan Denpasar on todellisuudessa eksoottisempi kohde kuin travellerien suosimat, eurooppalaisten ja amerikkalaisten twentysomething-sukupolven nuorten aikuisten kansoittamat surffiparatiisit.

Eksotiikkaa etsivän omatoimimatkustajan kannattaa ottaa mukaansa myös hiukan peittävämpiä asuja ja aloittaa paikalliseen kulttuuriin ja perinteisiin tutustuminen jossakin kaupungin monista temppeleistä.

Myös Balin museo, Museum Negeri Propinsi Bali on varsinkin historian harrastajille kiinnostava museo. Museo avattiin alunperin jo vuonna 1910. Sen kokoelmissa on runsaasti kivi-, pronssi- ja puuesineitä. Yksi museon paviljongeista esittelee Balin esittävien taiteiden historiaa. Keskuspaviljonki on taas omistettu Balin hindulaisuudelle.

Balin parhaat shoppailumahdollisuudetkin löytyvät Denpasarista. Torilta löydät esimerkiksi kuivattua ruokaa, eksoottisia mausteita ja käsitöitä. Lisäksi kaupungissa on useita ostoskeskuksia, joista löydät yhtä hyvin arkivaatteita kuin luksustuotteitakin.

Bali

Omatoimimatkailijat jatkavat varmasti matkaansa Denpasarista eteenpäin. Balin julkinen liikenne perustuu pitkälti linja-autoliikenteeseen. Tavallisten bussien lisäksi saarella liikkuu runsaasti minibusseja.

Rohkeimmat tietysti vuokraavat auton tai moottoripyörän. Suomen säntilliseen liikenteeseen ja hyväkuntoiseen tiestöön tottuneelle kuskille liikenne ja vaihtelevan kuntoinen tiestö saattavat tietysti aiheuttaa yllätyksiä. Travelleri tyytyy tietysti bussiin etsiessään massaturismin ulkopuolelle jääneitä kaupunkeja ja rantakohteita.

Balin historia ja kulttuuri

Jo ennen ajanlaskumme alkua ensimmäiset hindut saapuivat saarelle. Hindukulttuuri on vielä nykyään tärkeä osa Balin kulttuuria. Uskonto erottaa Balin vielä tänä päivänä Indonesian muista saarista, sillä Indonesian väestöstä on 87 % islaminuskoisia.

Balin hindulaisuus on vuosisatojen kuluessa kehittynyt selvästi Intian hindulaisuudesta eroavaan suuntaan: Balin hindulaisuudessa tärkein jumala on Sanghyang Widi Wasa, joka esitetään taiteessa pelkästään tyhjän valtaistuimen avulla.

Balin taide onkin kiehtovaa. Balin noin 20000 temppeliä on täynnä upeita veistoksia, jotka tekevät vaikutuksen jokaiseen saarelle matkustavaan. Veistosten lisäksi perinteinen musiikki, tanssi ja nukketeatteri ovat tärkeitä taidemuotoja.
Valokuvassa tanssijoita, Bali.

Ubud – tutustu Balin kulttuuriin

Ubud on kappale toisenlaista Balia, etäällä biletyspaikoista, surffarirannoista ja Denpasarin vilskettä. Sen sijaan neljästätoista eri kylästä muodostuva Ubud on kuuluisa taide- ja käsityökeskus, jonne yhä useammat matkailijat saapuvat hakemaan uusia elämyksiä.

Uubudin tunnettu historia alkaa jo 700-luvulla, jolloin hindupappi Rsi Marhandya saapui Balille Jaavalta. Hän vietti aikaansa nykyisen Ubudin alueella mietiskellen. Vähitellen Ubud alettiin tuntea lääkitsijöiden ja parantajien keskuksena. Seuraavien vuosisatojen aikana alueelle perustettiin useita temppeleitä ja luostareita. Niiden ansiosta Ubud on kiinnostava historiallinen matkakohde.

Ubudin temppeleistä tunnetuimpia ovat

 • Elefanttiluola eli Goa Gajah, joka on peräisin 800-luvulta.
 • Runoilijavuori Gunung Kawi, joka sijaitsee 18 kilometrin päässä Ubudista. Tämän arvellaan olevan kuningas Anak Wungsun ja hänen perheensä hautamonumentti.
 • Kehen-temppeli, Pura Kehen, on yksi Balin upeimmista temppeleistä. Se perustettiin vuonna 1206.

Temppeleiden lisäksi Ubudissa kannattaa tutustua paikallisiin taide-esityksiin. Kaupungissa on joka päivä turistien iloksi tanssi- ja varjonukke-esityksiä. Liput maksavat noin 80 000 rupiaa.

Ubud sopii mainiosti myös rauhoittumiseen: kaupungissa toimii useita joogakouluja ja meditointikeskuksia. Hiukan maallisempaa rentoutusta tarjoavat kaupungin kylpylät ja spa-keskukset.

Balin nähtävyydet

Denpasarin ulkopuolella on toki Ubudin lisäksi muitakin kiehtovia kohteita. Näitä ovat esimerkiksi:

 • Gunung Batur -tulivuori. Harva suomalainen on noussut tulivuorelle, mutta Balilla sekin onnistuu. Saaren keskiosassa voit käydä esimerkiksi ihailemassa muinaisen tulivuoren kraateriin syntynyttä upeaa järveä.
 • Nusa Lembongan. Nusa Lembongan on pieni saari Balin kaakkoispuolella, todellinen paratiisi Balin turistintäyttämien rantojen jälkeen. Jos etsit rauhaa, tule Nusa Lembongiin. Täällä voit surffata, sukeltaa ja snorklata unohtumattomassa ympäristössä.
 • Bedugul.. Balin keskiosassa sijaitseva Bedugul sijaitsee yli 700 metrin korkeudessa. Bedugulin ympäristössä voit ihailla upeita maisemia, patikoida ja tehdä luontoretkiä.

Muista myös, että Balin tavoin suosittu matkakohde Lombok sijaitsee vain muutaman tunnin lauttamatkan päässä Balilta. Lombokilta voit jatkaa matkaasi myös pienille Gilin saarille, jotka houkuttelevat vuosi vuodelta enemmän reppureissaajia chillaamaan syrjässä suurten turistivirtojen reiteiltä.

Bali

Balin parhaat rannat

Jokaisella Balin kävijällä on omat suosikkinsa Balin rantakohteiden joukosta. Surffaajilla on omat suosikkinsa, samoin sukeltajilla ja lapsiperheillä. Seuraavat Balin rantakohteet kuuluvat kuitenkin saaren suosituimpiin:

 • Kuta. Kuta on suosittu rantalomakohde, joten tarjolla on hotelleja jokaiselle kukkarolle ja vaatimustasolle. Tavallinen hotellihuone aamiaisella löytyy helposti parikymmenen euron vuorokausihintaan. Toisessa ääripäässä ovat sitten kalliit luksushotellit. Kuta on erityisesti surffareiden ja bailaajien suosiossa.
 • Seminyak. Seminyak on kalliimpi ja sen ravintolat ovat tasokkaampia kuin Kutalla. Seminyakissa voit todennäköisesti syödä paremmin kuin missään muualla Balilla. Hintataso on indonesialaisittain korkea, mutta kansainvälisittäin kohtuullinen. Vastaavasti sen ranta on rauhallisempi ja halpojen turistituotteiden rinnalla löydät täältä hienoja boutiqueita.
 • Sanur. Sanur sijaitsee Balin länsirannikolla. Hiekka kilometrien mittaisella rannalla kullanväristä, aallokko on täällä matala ja kristallinkirkas merivesi sopii mainiosti uimiseen ja snorklaamiseen.

Näiden lisäksi Balilla on lukuisia muitakin rantalomakohteita. Balilta sinäkin löydät mieleisesi rannan!

Nauti paikallisista herkuista

Balilla myös minibudjetilla liikkuva travelleri voi nauttia herkuista, joihin hänellä ei olisi varaa maailman suurkaupungeissa. Balilla sinun ei kannata etsiytyä thai- tai kiinalaisiin ravintoloihin — paikan päällä kannattaa aina syödä paikalliseen tapaan!

Balin keittiö on voimakkaasti maustettua. Pääosassa ovat tuoreet kasvikset, maukas liha, riisi ja nuudelit. Ne maustetaan myös thaikeittiöstä tuttuun tapaan inkiväärillä, chilillä ja korianterilla. Kuitenkin maustaminen on miedompaa kuin vaikkapa Thaimaassa tai Intiassa.

Saarella tyypillisiä ruokia ovat esimerkiksi paistettua riisiä, kasviksia ja lihaa sisältävä nasi goreng ja paistettuja nuudeleita ja vihanneksia sisältävä mee goreng.

Valuutta ja Balin hintataso

Muun Kaakkois-Aasian tapaan Balin hintataso on eurooppalaismatkailijan näkökulmasta erittäin edullinen matkakohde. Toisaalta monen muun unelmakohteen tavoin Balilla riittää hintaskaalaa: pihistelevä matkailija löytää majoituksen 10-20 dollarilla, luksuslomaa viettävä voi maksaa hotelliyöstään satoja dollareita.

Indonesian rupiat kannattaa vaihtaa vasta paikan päällä – tavallisesti eurot ja dollarit vaihtuvat nimittäin Balilla selvästi kotimaata parempaan kurssiin. Usein isoista seteleistä saa kaiken lisäksi paremman kurssin kuin pienistä seteleistä: 100 euron seteli on siis arvokas paperi myös Balilla!

Luottokortit kelpaavat Balilla esimerkiksi suuremmissa hotelleissa, tavarataloissa ja isoissa ravintoloissa. Varmista asia kuitenkin etukäteen, sillä muoviraha ei ole Balilla yhtä laajalti käytössä kuin Euroopassa.

Kaksi apinaa. Bali.

Viisumin saa etukäteen tai lentokentältä

Suomalaiset tarvitsevat Indonesiaan matkustessaan viisumin. Viisumin voi hakea jo ennen matkaa Indonesian suurlähetystöstä. Tavallisesti viisumi on voimassa kaksi kuukautta maahan saapumisen jälkeen.

Lisäksi joiltakin lentokentiltä suomalaiset voivat hankkia kuukauden kestoisen viisumin. Lentokentältä hankittuna viisumi tulee kaiken lisäksi etukäteen hankittua viisumia halvemmaksi.

Viisumin lisäksi matkustajan on muistettava, että passin on oltava voimassa vielä puoli vuotta matkan päättymisen jälkeen.

Bali on turvallinen matkakohde

Bali on matkakohteena varsin turvallinen – vain harvat turistit joutuvat saarella vaikeuksiin.

Indonesian suhtautuminen esimerkiksi huumeisiin on erittäin tiukkaa. Salakuljetuksesta tuomitaan ankaria rangaistuksia, ja pientekin annosten hallussapito voi johtaa vankilatuomioon. Siksi sinunkaan ei kannata ottaa riskiä.

Rannoilla kannattaa kiinnittää huomiota punaisiin varoituslippuihin. Jos rannalla on punainen lippu, jätä surffaaminen, sukeltaminen ja uiminen väliin – liput nimittäin varoittavat vaarallisista virtauksista, jotka vievät vahvimmatkin uimarit mukanaan.

Lennot ja matkat Balille

Suomesta ei ole suoria reittilentoja Balille. Saarelle pääsee kuitenkin monien lentoyhtiöiden kautta, halvimmillaan lentoliput Denpasariin irtoavat tonnilla. Paikan päällä omatoiminen seikkailija selviää kuitenkin halvalla — kehitysmaan hintataso kun on kukkarolle erittäin ystävällinen.

Useimmat suomalaiset matkustavat Balille kuitenkin valmismatkalla. Tällä hetkellä ainakin Tjäreborg ja Kaleva Travel järjestävät pakettimatkoja tähän kaukaiseen matkakohteeseen.  Valmismatka onkin varmasti helpoin tapa viettää lomaa Balilla – ja parin viikon lomaa varten se saattaa tulla omatoimimatkaa edullisemmaksi.

Matkatoimistojen järjestämät Balin matkat kohdistuvat tyypillisesti etäisille unelmarannoille, joissa voit levätä paratiisinomaisessa ympäristössä. Silloin Denpasarin kuhina jää sinulta todennäköisesti kokematta. Useimmille se varmasti riittääkin.

Toiset taas haluavat kokea vielä enemmän – silloin Balin lisäksi kannattaa tutustua myös muuhun Indonesiaan!

Kuvat: Best Photo, Jesse Clockwork, John Yavuz Can, Bryan Sereny (Flickr.com).

Lukijoiden kokemuksia aiheesta “Bali palkitsee pitkän matkan ruhtinaallisesti

 1. Vertailleena valmismatkoja sekä omatoimimatkaa niin omatoimimatka tulee huomattavasti edullisemmaksi mentäessä balille. Lennot netin kautta hakukoneella ja majoitus paikallisen matkatoimiston kautta niin huomattava säästö tuli 🙂

 2. Niin ja viisumin saa balin lentokentältä huomattavasti vaivattomammin ja edullisemmin kuin etukäteen haettuna. 25 dollari / nenä

 3. viisumi on hyvä hankkia etukäteen jos haluaa säästyä monen tunnin jonotukselta ja huijausyrityksiltä.

 4. Kiitos kaikista kommenteista! Kommentien avulla juttujen sisältö tarkentuu, mikä tekee niistä entistä hyödyllisempiä lukijoiden kannalta.

 5. Tere! Sit jos haluu tehdä pidempää reissua niin suosittelen menemään Singaporeen anomaan viisumia indonesiaan, niin saat viisumin 4 kuukaudeksi indoihin hintaan 20 euroo.. siis jos jaksat odottaa sen 3pvä viisumia singaporessa! 🙂 sit voi viisumin uusia 3 kertaa indonesian sisällä sen jälkee kuukauden välein, ni ei joudu poistumaan maasta yhteensä 7 kuukauteen 🙂 vuokra-asuntoja saat ainakin Ubudista 80 euron kuukausihintaan johon sisältyy aamupalat! Tutustu paikallisiin niin selviät kaikesta halvimmalla! Sit eiku uutta lomamatkaa singaporee ja sit takas Balille asustelemaa! <3

 6. Aivan loistava maa.ihmiset aidosti ystävällisiä.Sanur todella hieno pitkä ranta rauhallista,rentoa lomailua.Majoitus paikanpäältä…tuurilla 120m2 villa.,rannan tuntumassa omalla uima-altaalla n.60€/yö.Lento kätevästi BKK:sta.Viisumi ilman jonotusta Denpasarin kentältä,Huom.maastapoistumismaksu muistaakseni n.10€.Paljon nähtävää mm.kintamanin tulivuori.kuta,ubud…hyttyset hiukan häiritsivät iltaisin ,välillä rankkoja sateita mutta sateen jälkeen aina paistaa aurinko ?.lämpimästi SUOSITTELEN

 7. Bali Kuta, huonoja kokemuksia …

  Kaikista kamalin matkakohde on ollut Bali ja Kuta beach. Turistien kusetus oli ihan omaa luokkaansa. Ravintolalaskuissa oli ylimääräisiä ruokia ja tilaukset kalliimmalla kuin listalla. Kaupassa setelien tiputus vaivihkaa kassan taakse; Tästä taitaa puuttua? Rahanvaihtopaikkojen silmänkääntötemput. Lopulta ei haluttu juuri tehdä mitään kun ei edes voinut taxia ottaa vaikka hinnasta olisi sovittu etukäteen, alettiin perillä vaatia ihan naurettavia summia. Se mikä oli inhottavaa oli huumeiden tyrkyttäminen joka kadunkulmassa iltaisin agressiivisesti, mm. tarttumalla.
  Rannalla ei voinut olla naisena edes oman miehen kanssa, kun muslimimaassa iso jengi miehiä kertyi ympärille katsomaan ja valokuvaamaan, tuli sitten ostettua muslimiuikkarit= trikoopaita. Vaikka ehkä turhaan kun uiminen meressä olikin kuin hyppäisi Ämmässuon kaatopikkaan, jonne on pumpattu suolavettä. Se siitä legendaarisesta surffiparatiisista. Rannat myös täynnä roskaa, mieheni haravoi muovipusseja ja pulloja, jotta saimme pyyhkeet rannalle. En suosittele kenellekään kohdetta Bali. Huom naiset olkaa varovaisia, todella ällöttävää ahdistelua vjälittömästi kun mieheni meni käymään esim. vessassa, oltiin kimpussani ja vaikka olen matkustellut monessa paikkaa nauttien, Balilla naisena pelotti. Onneksi teimme reissun ja pakenimme Gilin saarille.

  Kuvia ”paratiisirannasta” googlaamalla: bali kuta trash season

 8. Onko kellään suositella hyvää hotellia 3 yöksi Kutalta läheltä rantaa/ostoksia? Maks.hinta kolmelle yölle yht. 200euroa sis.aamupala.

Vastaa

Onko sinulla aiheeseen liittyviä omia kokemuksia? Jaa kokemuksesi ja omat matkavinkkisi muiden iloksi!