Samos on koko perheen turvallinen matkakohde

Kreikan Samos sijaitsee aivan Turkin rannikon tuntumassa. Vajaan 500 nelikilometrin laajuinen saari on Kreikan kahdeksanneksi suurin saari ja erittäin suosittu lomakohde.

Lukemattomien muiden Kreikan saarten tavoin Samoksen historia on pitkä. Antiikin aikoina saaren tunnetuimpia asukkaita olivat eläinsaduistaan tunnettu kirjailija Aisopos ja matemaatikko Pythagoras.
Samos, rantabulevardi ja venesatama.

Samoksen kesäkausi jatkuu pitkälle syksyyn

Kuitenkin nykyään Samos tunnetaan erityisesti erinomaisena koko perheen matkakohteena, jossa voi nauttia helteisestä kesästä koko lomakauden ajan.

Samoksen kesä jatkuu vielä silloin, kun Suomessa illat muuttuvat pimeiksi ja päivät sateisiksi — lokakuussakin päivälämpötila kahdenkymmenen asteen paremmalla puolella.

Ainoastaan sydäntalven kuukausina Samoksen lämpötila laskee päivällä alle viidentoista asteen. Sen vuoksi Samos sopii mainiosti myös rauhallista talvikuukausien viettopaikkaa etsivälle suomalaiselle.
Samos, rantakatu.

Samoksen rannat

Samoksella on lukuisia erinomaisia uimarantoja, joista osa on hiekkarantoja, osa kivirantoja.

Näistä tunnetuimpia ovat:

  • Psili Amos, joka usein mainitaan Samoksen parhaaksi uimarannaksi on seitsemän kilometrin mittainen hiekkaranta Samoksesta etelään. Ranta on erittäin loiva, joten se sopii loistavasti lapsiperheille.
  • Potokaki on Samoksen pisin ranta, joka sijaitsee muutaman kilometrin päässä Pythagorionista. Pitkän rannan varrelta löytyy aina tilaa. Pikkukivien peittämä ranta ei kuitenkaan ole kaikkien mieleen.
  • Votsalakia on tyypillinen kreikkalainen turistikylä, jossa on parin kilometrin mittainen pyöreistä kivistä ja hiekasta koostuva ranta. Rannan varrella on hotelleja, ravintoloita baareja ja minimarketteja.

Valitsitpa minkä tahansa Samoksen rantakohteen lomanviettopaikaksesi, löydät varmasti juuri sinua miellyttävän uimarannan!

Samoksen nähtävyydet

Samoksen pitkän historian ansiosta saarella on runsaasti kiinnostavia historiallisia ja arkeologisia nähtävyyksiä. Seuraavat Samoksen nähtävyydet sopivatkin kenen tahansa antiikin Kreikan historiasta kiinnostuneen matkaohjelmaan:

  • Heran temppeli eli Heraion rakennettiin 500-luvulla eKr paikalle, jossa jo aiemmin oli palveltu Heraa. Monumentaalinen temppelialue kuuluu UNESCOn maailmanperintökohteisiin, mikä riittää varmasti monille syyksi käydä bongaamassa tämäkin nähtävyya.
  • Eupalinoksen tunneli rakennettiin niinikään 500-luvulla eKr Samoksen kaupungin (nykyisen Pythagorion) tarpeisiin. Hiukan yli kilometrin mittainen tunneli oli aikansa pisin tunneli. Nykyään tunneli on turistinähtävyys, josta noin 150 metriä on avoinna yleisölle.
  • Panagia Spilianin luostari sijaistsee Pythagorionin luoteisosassa, noin 125 metrin korkeudella merenpinnasta. Luostarin pieni kirkko on rakennettu luolaan, jonka arvellaan olleen jo antiikin Kreikan aikainen pyhäkkö.
  • Pythagorionin arkeologinen museo avattiin uudestaan toukokuussa 2010. Uusi museo sijaitsee kaupungin keskustassa, joten museoretkeen ei tarvitse uhrata kuin pari tuntia tehokasta ranta-aikaa. Museon kokoelmiin kuuluu noin 3000 esinettä, jotka ovat peräisin Samokselta viiden vuosituhannen ajalta. Museo kuuluu historianharrastajan pakollisiin kohteisiin!

Finnmatkojen mukana Samokselle

Tällä hetkellä suurista matkatoimistoista ainoastaan Finnmatkat järjestää valmismatkoja Samokselle. Siitä huolimatta – vai kenties juuri siksi? – tarjolla on hyvä valikoima Samoksen eri kohteita: Pythagorion, Votsalakia, Kokkari ja Vathi kuuluvat Finnmatkojen ohjelmaan. Lisäksi voit yhdistää Samoksen lomaan toisen viikon Ikarian saarella tai Patmoksella.

Lento Helsingistä Samokselle kestää noin kolme ja puoli tuntia.

Äkkilähdöt

Kuvat: aanjhan ja anybookers, Flickr.com.

Vastaa

Onko sinulla aiheeseen liittyviä omia kokemuksia? Jaa kokemuksesi ja omat matkavinkkisi muiden iloksi!