Uruguay – Etelä-Amerikan Sveitsi

Uruguay tarjoaa matkailijoille upeita maisemia, hienoja rantoja ja loistavia pihvejä, jotka nostavat veden kielelle. Ne tekevät Uruguaystä pitkän matkan arvoisen!

montevideo-andre-deak

Vauras ja eurooppalainen Uruguay

Kolmen ja puolen miljoonan asukkaan Uruguay muistuttaa monella tapaa vaurasta Eurooppaa. Sen ilmasto on miellyttävä, elintaso korkea ja suurin osa väestöstä on eurooppalaista alkuperää.

Uruguayssa toteutettiin 1900-luvun mittaan monia suuria yhteiskunnallisia uudistuksia, joiden ansiosta Uruguay mainitaan usein htenä maailman ensimmäisistä hyvinvointivaltioista. Sosiaaliturvan ja naisten äänioikeuden kaltaisissa asioissa Uruguay olikin edelläkväijöiden joukossa.

Nykyään Uruguay on yksi maanosan eurooppalaisimmista ja vakaimmista maista – siksi maa on erinomainen matkakohde muidenkin kuin seikkailumielisten reppureissaajien kannalta.

Montevideo on mainio matkakohde

Vuonna 1724 perustettu Montevideo on Uruguayn pääkaupunki, ja siten luonteva aloituspiste maahan tutustumiselle. Rio de la Platan rannalla sijaitseva kaupunki on Etelä-Amerikan eteläisin pääkaupunki.

Montevideo on miellyttävän kokoinen pääkaupunki, jonka tärkeimmät nähtävyydet ehdit kiertää vaikkapa yhden kiireisen päivän aikana. Rennompaa mañana-henkistä lomaa viettävä matkailija ei tietenkään tähän sorru, vaan varaa kaupunkiin tutustumiselle runsaammin aikaa.

Kaupunkikierros Montevideossa

  • La Rambla. Ensimmäisenä listalla on La Rambla. Tämä kaunis kävelykatu ulottuu pitkin Montevideon rannikkoa ja tarjoaa upeat näkymät merelle. Se on loistava paikka tehdä rauhallista kävelyä tai vain istua ja rentoutua maisemia ihaillen. Reitin varrella on myös paljon ravintoloita ja kahviloita, joten voit nauttia paikallisesta ruoasta samalla kun ihailet nähtävyyksiä.
  • Ciudad Vieja. Seuraavana on Ciudad Vieja eli vanhakaupunki. Tämä historiallinen alue on täynnä mukulakivikatuja ja värikkäitä rakennuksia, jotka juontavat juurensa siirtomaa-ajalta. Täältä löydät joitain Montevideon parhaista ravintoloista sekä taidegallerioita, museoita ja historiallisia kohteita, kuten Palacio Salvo ja Teatro Solis.
  • Plaza Independencia. Jos etsit jotain erilaista, suuntaa Plaza Independencialle. Presidentinlinnan edessä sijaitsevalla aukiolla on monia patsaita ja monumentteja, jotka muistuttavat Uruguayn historiasta. Se on myös suosittu paikka festivaaleille ja konserteille ympäri vuoden.
  • Rannat. Rantojen ystäville Montevideossa on myös paljon upeita vaihtoehtoja. Suuntaa Pocitosin rannalle ottamaan aurinkoa tai kokeile surffausta Playa de los Inglesesissä tai Playa Ramirezissa aalloilla. Tai lähteä venematkalle Isla de Floresiin, jossa voit tutustua sen karuun rantaviivaan ja kristallinkirkkaisiin vesiin.
  • Mercado del PuertoLopuksi, jos etsit jotain ainutlaatuista, vieraile Mercado del Puertossa – vanhassa satamassa sijaitsevassa varastorakennuksessa sijaitseva kauppahalli on ainutlaatuinen ostospaikka. Sieltä löydät matkamuistoja, käsitöitä, antiikkia ja paljon muuta.

Nähtävyyksien lisäksi Montevideossa kannattaa uhrata aikaa ja rahaa kulinaarisiin nautintoihin. Vaikka kaupunki ei kuulu maailman gastronomisiin huippukohteisiin, tarjoaa se hyvän ruuan ystävällä runsaasti mahdollisuuksi tutustua Uruguayn keittiöön kohtuuhinnalla.

Montevideossa on jokaiselle jotakin – upeista rannoista vilkkaaseen kulttuuriin – mikä tekee siitä yhden Etelä-Amerikan parhaista matkakohteista! Joten pakkaa laukkusi ja valmistaudu unohtumattomaan kokemukseen!

Uruguayn keittiö

Naapurimaiden tapaan Urugyayn keittiössä korostuvat liharuuat: karjankasvatus on maassa tärkeä elinkeino. Vaikka maa tunnetaan merkittävänä pihvilihan viejänä, osaavat uruguaylaiset itsekin arvostaa hyvin paistettua pihviä – joten turistina sinun kannattaa ehdottomasti nauttia kunnollisesta medium-pihvistä!

Perinteisten uruguaylaisten ruokien osalta yksi suosituimmista on chivito al plato. Tämä voileipä koostuu pihvistä, kinkusta, pekonista, juustosta, salaatista, tomaateista ja majoneesista pullan päällä. Se tarjoillaan yleensä ranskalaisten perunoiden ja salaatin kanssa. Muita klassisia ruokia ovat asado (grilli), pastel de carne (lihapiirakka) ja Uruguayn kansallisruoka – churrasco (grillattu pihvi).

Meren antimet ovat myös suosittuja Uruguayssa. Suosituimpia ruokia ovat kalamuhennos (caldillo de pescado), grillattu mustekala (pulpo a la parrilla) ja paistettu calamari (calamares fritos). Niille, jotka pitävät kala- ja äyriäisruoistaan raakana, monista ravintoloista on saatavilla myös cevichejä.

Uruguaylaiset rakastavat myös naudanlihaansa! Yksi suosituimmista ruoista on parrillada uruguaya – valikoima grillattuja liharuokia, mukaan lukien naudanliha, sianlihamakkara, chorizo, makeat leivät ja morcilla (verimakkara). Toinen suosikki on churrasco con chimichurri – persiljasta, valkosipulista, oliiviöljystä ja etikasta valmistetulla kastikkeella grillattu pihvi.

Jos etsit jotain makeaa aterian jälkeen, tarjolla on monia vaihtoehtoja. Dulce de leche -jäätelö on erittäin suosittu Uruguayssa sekä alfajoresissa – kaksi pyöreää dulce de lechellä täytettyä ja suklaalla tai kookoshiutaleella päällystettyä keksiä.

Uruguay tarjoaa upeita rantalomakohteita

Uruguay ei tietenkään ole Karibian kohteiden tapainen suosittu rantaloman viettopaikka. Siitä huolimatta maan 600 kilometrin mittaiselle rantaviivalle sijoittuu useita hienoja rantalomakohteita, jotka vetävät vertoja paljon tunnetumille Brasilian rannoille.

  • Punta del Este. Punta del Este on Uruguayn Monte Carlo, jossa Latinalaisen Amerikan kauniit ja rikkaat viettävät lomiaan. Upeat ravintolat ja luksusboutiquet tekevät Punta del Estestä loistavan lomakohteen, jos luottokortillasi riittää katetta.
  • José Ignacio. José Ignacio sijaitsee Punta del Esten suunnalla, mutta on tätä selvästi rauhallisempi rantalomakohde. José Ignacio on erityisesti vauraampien lomanviettäjien suosiossa, joten reppureissaajat suuntaavat askelensa mieluummin johonkin Uruguayn muista rantalomakohteista.
  • Punta del Diablo. Punta del Diablo taas on vaihtoehto niille, jotka kaipaavat hiukan nuorekkaampaa ja kohtuuhintaisempaa rantalomaa. Punta del Diablo on onnistunut säilyttämään suuren osan alkuperäisestä tunnelmastaan, joten se sopii mainiosti lomakohteeksi kaikille meille, jotka haluamme kokea uusia elämyksiä jokaisella lomallamme.
  • La Paloma. La Paloman tuuliset rannat ovat erityisesti surffaajien suosiossa.

Punta del Este, Uruguay

Lennot & matkat

Suomesta ei ole tarjolla suoria lentoja Uruguayhin, joten matka vaatii aikaa ja istumalihaksia. Tavallisesti lennot Helsingistä Montevideoon vaativat kaksi välilaskua ja ainakin vuorokauden verran aikaa.

Sen vuoksi kannattaa myös harkita lentämistä Argentiinaan, varsinkin jos tarkoituksesi on yhdistää matkaan pari, kolme eri Etelä-Amerikan maata. Argentiinasta pääset Uruguayhin helposti myös bussilla tai lautalla.

Vastaa

Onko sinulla aiheeseen liittyviä omia kokemuksia? Jaa kokemuksesi ja omat matkavinkkisi muiden iloksi!