Suunnaton Kazakstan – matkailu, nähtävyydet & hintataso

Kazakstan on vastakohtaisuuksien maa. Sen pinta-ala on huimat 2,7 miljoonaa neliökilometriä, mikä tekee siitä Länsi-Euroopan kokoisen alueen. Loputtomien arojen peittämällä maa-alueella asuu vaivaiset 16 miljoonaa asukasta.

Useimmille suomalaisille täysin tuntematon Kazakstan on öljy- ja kaasuesiintymiensä ansiosta Keski-Aasian rikkain maa, joka houkuttelee seikkailuhenkisiä matkailijoita puoleensa.

Almaty – takavuosien Alma Ata

Moskeija, Almaty - Kazakstan

Takavuosina Almaty tunnettiin Suomessakin Alma Atana, joka oli maan pääkaupunki Neuvostoliiton aikana ja vielä 1990-luvulla. Vaikka Almaty on maan finanssi- ja kulttuurikeskus, ei itse kaupunki ole erityisen kiinnostava matkakohde.

Almatyssa ei ole varsinaista vanhaa kaupunkia, sillä vain yksi tiilitalo selvisi vuoden 1887 maanjäristyksestä. Siksi historiasta kiinnostuneet turistin kannattaa tutustua lähinnä Almatyn museoihin.

Kulttuurimatkailijan kannattaa ehdottomasti tutustua kaupungin oopperan, baletin ja klassisen musiikin tarjontaan. Niiden taso on korkea ja hinnat eurooppalaisittain alhaisia.

Vuorten ympäröimä kaupunki on mainio tukikohta, kun haluat tutustua loistaviin patikointimaastoihin ja Tian Shan -vuoristoon, järviin ja talviurheilukeskuksiin. Osallistuminen järjestetyille retkille on helpoin tapa matkustaa kaupungin ulkopuolelle, vaikka julkiset kulkuvälineet vievät perille halvemmalla.

Astana – avaruusarkkitehtuurin kaupunki

Astana, Kazakstan

Maan toiseksi suurin kaupunki Astana on kokenut huiman muodonmuutoksen neuvostovallan jälkeisinä vuosina. Kaupungissa on kulutettu miljardeja euroja uuteen vau-arkkitehtuuriin, joka hakee Keski-Aasiassa vertaistaan. Kulttuurimatkailijan kannalta kiinnostavin kohde on varmasti Presidentin museo, joka esittelee Kazakstanin historiaa. Sen lisäksi Astanassa kannattaa tutustua ainakin seuraaviin nähtävyyksiin:

  • Baiterek Tower. Baiterek-torni on kaupungin futuristinen tunnusmerkki. 97 metriä korkeassa rakennuksessa on taidegalleria, akvaario ja ravintola.
  • Khan Satyr. Khan Satyr on jättimäinen teltta, jonka sisälle mahtuu 10 000 ihmistä. 150 metriä korkean teltan alue on suurempi kuin 10 jalkapallokenttää, ja sen sisälle mahtuu puisto, ostosalue, katuja, joki ja minigolfrata.
  • Duman. Duman on viihdekeskus, jossa on meriakvaario, 3d-teatteri, matkamuistomyymälöitä ja kahviloita. Meriakvaariossa voit tutustua yli 100 kalaan ja muuhun merivesien asukkiin.

Eksotiikkaa ja silkkitien tunnelmia etsivän turistin kannattaa kuitenkin etsiytyä pois suurkaupungeista, kohti vähemmän koluttuja ja tunnettuja alueita.

Tuhatvuotinen Talgar tunnetaan muinaisista kirjoituksista

kazakstan-talgar-jonathan-newell

Talgar sijaitsee vain 23 kilometrin päässä Almatysta yli kilometrin korkeudessa. Noin 50000 asukkaan kaupunki mainitaan ensimmäisen kerran 900-luvun persialaisessa maailman ääriä käsittelevässä kirjassa.

Jo 800-luvulla alueen turkkilaiskansa alkoi linnoittaa Talgaria, joka sijaitsi mainiosti Zailiisky Alataun rinteillä, aivan Silkkitien varrella. Siksi kauppiaat ja käsityöläiset löysivät Talgarin, joka toimi alueen kaupallisena keskuksena 900-luvulta alkaen.

Talgarin vuoret kohoavat lähes viiden kilometrin korkeuteen, joten alue tarjoaa huimia mahdollisuuksia vuorikiipeilijöille ja vaelluksen harrastajille.

Keskiaikainen Turkestan on kiehtova kohde

kazakstan-khoja-ahmed-yasawi-ken-and-nyetta

Kazakstanin historialliset kaupungit eivät vedä vertoja Uzbekistanin keidaskaupungeille. Silkkitien historiasta kiinnostuneiden kannattaa kuitenkin suunnata kohti Turkestania, jossa on säilynyt suhteellisen runsaasti muinaisen silkkitien tunnelmaa.

Turkoosikupolinen Khoja Ahmed Yasavin mausoleumi henkii samaa muinaista loistoa kuin naapurimaan tunnetummat Samarkand ja Tashkent. Keski-Aasian historian harrastajille tuttu Timur Lenk rakennutti 1390-luvulla näyttävän mausoleumin 1000-luvun suufilaisen sheikin haudan päälle — mauseoleumi on Kazakstanin merkittävin arkkitehtuurinen monumentti.

Nykyään kaupunkiin saapuu vuosittain tuhansia pyhiinvaeltajia. Paikallisen perinteen mukaan kolme pyhiinvaellusta Turkestaniin vastaa yhtä pyhiinvaellusta Mekkaan. Tavallisen turistin näkökulmasta suhde on oikeastaan päinvastainen: yksi matka Kazakstaniin vastaa kyllä muutamaa matkaa Mekkaan!

Lennot ja matkat

 

Kazakstan, kartta (CIA)

Suomesta ei ole tarjolla suoria lentoja Kazakhstaniin. Matka Suomesta Kazakstaniin onnistuu helpoimmin Moskovan tai Riian kautta. Halvin tapa matkustaa on varata Air Balticin lento Riian kautta Almatyyn, josta matkaa voi jatkaa junalla, linja-autoilla tai lentäen.

Hitaasti kiiruhtava seikkailija voi matkustaa maahan junalla — matka Moskovasta Almatyyn kestää kolmisen vuorokautta. Tähän kun lisää junamatkan Helsingistä Moskovaan, päästään Suomesta perille neljässä vuorokaudessa. Jos sinulla ei ole kiire minnekään, on tämäkin varteenotettava vaihtoehto.

Kesä on paras aika matkustaa

kazakstan-astana-ken-and-nyetta (2)

Keski-Aasiassa talvi on kylmä ja karu. Edes kylmään tottuneen suomalaisen ei yleensä kannata matkustaa Kazakstaniin talvella.

Sen vuoksi matka Kazakstaniin kannattaa ajoittaa kesän kuukausiksi: toukokuusta syyskuuhun on paras aika matkustaa maahan. Jos kesäkuukausina sää tuntuu liian kuumalta, voit aina lähteä vilvoittelemaan vuoristoon: parin kilometrin korkeudessa ilmanala on huomattavasti tasamaata raikkaampi.

Kazakstanin hintataso

Kazakstanin hintataso on matkailijalle ystävällinen: paikallisliikenteen liput maksavat usein vain muutamia kymmeniä senttejä, olut irtoaa puolellatoista eurolla ja kolmen ruokalajin ravintola-ateria noin 15 eurolla.

Kazakstanin miellyttävä hintataso tietysti selittyy paikallisten alhaisella tulotasolla, keskimääräinen kuukausipalkka on vain noin 600 euroa.

Kohti itää ja keskustan valtakuntaa

kazakstan-tian-shan-zfilmspro

Maan sisällä bussiyhteydet kaupunkien välillä toimivat hyvin. Valitettavasti bussit ovat usein vanhoja, eivätkä maantiet ole länsimaisten moottoriteiden veroisia. Päinvastoin: matka kulkee usein hiekkatiellä.

Todelliselle seikkailijalle kaunis Kazakstan ei tietenkään riitä. Matkaa on jatkettava kohti idän Keskustan Valtakuntaa, silkkitien keidaskaupungeissa pysähtyen. Silloin matkamies suuntaa Almatysta Xinjiangin pääkaupunkiin Ürümqiin junalla, linja-autolla tai lentäen.

Linkkejä:

Kuvat: Ken and Nyetta, Irene2005, Jonathan Newell, Zfilmspro, Loris Silvio Zecchinato (Flickr.com).

Vastaa

Onko sinulla aiheeseen liittyviä omia kokemuksia? Jaa kokemuksesi ja omat matkavinkkisi muiden iloksi!