Kirgisia – kiehtova ja vuoristoinen matkakohde

Kirgisia sijaitsee Keski-Aasiassa. Vuoristoisen maan luonto ja ikivanha paimentolaiskulttuuri tekevät siitä kiehtovan matkakohteen.

Jos valitset Kirgisian matkakohteeksi, saat kokea jotain ainutlaatuista. Matkailu on Kirgisiassa varsin vähäistä, joten maa on Keski-Aasian ulkopuolella lähes tuntematon. Silti Kirgisian kauniit vuoret, upea luonto ja perinteinen paimentolaiskulttuuri tekevät siitä matkan arvoisen.

Vuorten peittämä monikulttuurinen maa

Bishkek
Kirgisian pinta-alasta yli 80 % on vuorten peittämää. Vuorten väliset vehreät laaksot, kirkasvetiset järvet ja kylmät lumen peittämät ylängöt tuovat mieleen Alpit. Tiesitkö muuten, että maailman 12 korkeimmasta vuorenhuipusta peräti viisi sijaitsee Kirgisiassa?

Muinaisen silkkitien varrella sijaitsevan maan väestö on monikulttuurinen. Kaksi kolmesta asukkaasta on kirgiisejä, loput ovat venäläisiä, uzbekkeja ja kymmenien muiden kansojen edustajia.

Biškek eli neuvostoajan Frunze

Vuonna 1878 perustettu Biškek on Kirgisian pääkaupunki ja samalla maan suurin kaupunki. Nuoressa kaupungissa on vähän varsinaisia nähtävyyksiä, mutta kaupunki sopii mainiosti tukikohdaksi seikkailijalle, joka haluaa tutustua Tien Shan -vuoriston alueeseen.

Biškek on erinomainen paikka myös kieliopintoja silmällä pitäen: tarjolla on edullisia kirgiisin sekä venäjän kursseja. Venäjän alkeet ovatkin Biškekissä hyödyksi, sillä kaupungissa ei juuri puhuta tai ymmärretä englantia.

Tian Shan -vuoret ja Issyk Kul

Kirgisia, hevosia
Parhaiten Kirgisia sopii matkakohteeksi ulkoilmassa viihtyvälle patikkaretkien ja ratsastuksen ystävälle. Vuoriston talvet ovat hyytävän kylmiä, joten paras aika matkustaa Kirgisiaan ajoittuu kesään.

Rohkeankin matkailijan kannattaa vältellä Ferganan epävakaata laaksoa, jossa aseelliset yhteenotot eivät ole harvinaisia. Sen sijaan on parempi suunnata kohti itää ja huikean kaunista Tian Shan -vuoristoa.

Alueen kohokohtiin kuuluu Issyk Kul -järvi, joka ei kuumien lähteiden ansiosta jäädy edes talven kylmimpinä viikkoina. Issyk Kul -järven ympärillä on niin neuvostaikaisia kaupunkeja kuin pieniä lomakyliäkin.

Matkailupalvelut sijoittuvat pitkälti järven pohjoisrannoille. Turistin kannattaa majoittua Tšolpon-Ataan, jossa on matkailijan kannalta parhaat palvelut. Kesäkaudella kaupunki onkin täynnä varakkaita lomanviettäjiä eri puolilta Keski-Aasiaa.

Patikoi ja ratsasta

Karakol
Vaellus jalan tai ratsain on varmasti paras tapa tutustua Kirgisiaan. Tottumattoman ei tietenkään kannata lähteä yksin urheilemaan kilometrien korkeudessa kulkeville vuoristopoluille, sillä sään yllättävät muutokset tekevät vuoristovaelluksista aina haastavia.

Vaelluksesta kiinnostuneiden kannattaakin tutustua opastettuihin vaelluksiin. Ammattioppaan johdolla voit tutustua vaaratta Tian Shanin laaksoihin ja vuoriin ja nauttia niiden huikeista näkymistä.

Patikkaretkien lisäksi paikalliset vaellusyritykset järjestävät myös ratsastusretkiä. Ratsastus jos mikä onkin perinteinen tapa liikkua näillä karuilla seuduilla.

Hyvä tietää

kirgisia-chris-priceKirgisiaan matkustavan kannattaa seurata ulkoministeriön matkustustiedotteita, joissa seurataan maan turvallisuustilannetta. Ulkoministeriö kehottaa matkailijoita välttämään Etelä-Kirgisian, erityisesti Ferganan laakson aluetta rauhattomuuksien vuoksi sekä Uzbekistanin ja Tadzhikistanin rajaseutuja miinojen vuoksi.

Suomen kansalaiset eivät tarvitse Kirgisian viisumia, jos matka kestää alle 60 päivää. Alle kuukauden mittaisilla matkoilla meidän ei tarvitse myöskään rekisteröityä viranomaisille. Kirgisiassa matkustavan on syytä pitää passia tai sen kopiota aina mukana. Poliisi voi nimittäin pidättää matkailijat, jotka eivät voi esittää henkilöpapereita pyydettäessä.

Matkat ja lennot

Kirgisiaan ei ole Suomesta suoria lentoja. Helpoimmin lennot järjestyvät esimerkiksi Istanbulin tai Moskovan kautta. Edullisimmillaan lentoliput maksavat noin 500 euroa.

Jos suunnittelet Kirgisian ottamista yhdeksi maailmanympärimatkan etapiksi, kannattaa sinun valita Skyteam-lentoallianssin lentopassi. Skyteamiin kuuluvat Aeroflotin lisäksi esimerkiksi Air France, KLM, Korean Air ja Northwest Airlines.

Kuvat: Neiljs, Prashant Ram, Noviceromano, Chris Price, Flickr.com.

Vastaa

Onko sinulla aiheeseen liittyviä omia kokemuksia? Jaa kokemuksesi ja omat matkavinkkisi muiden iloksi!